*Nettavisen* Nyheter.

Blodet fløt etter millionærkrangel

Investor og fotballrådgiver er tiltalt for grov kroppsskade etter en episode med forretningsadvokaten og investoren Einar Greve  i denne boligen på en fest i oktober 2016. Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)

- Da jeg kom ned til første etasje så jeg jenter som vasket blod, sier samboeren til forretningsadvokaten.

09.03.20 14:52

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Fotballrådgiver og investor er tiltalt for grov kroppsskade mot forretningsadvokat og investor Einar Jørgen Greve.

Det politiet mener er en klar voldsepisode skjedde i oktober 2016 på en innflyttingsfest på Frogner på Oslos beste vestkant. Greve fikk skader i ansiktet, halsen, brystet og magen, med et hvitvinsglass, ifølge politiet.

Politiet har tiltalt Christian Eidem for å ha forårsaket skadene, men i retten i dag kunne de to rettsmedisinerne ikke utelukke at skadene kom etter at Eidem hevet hånden med glasset i en reflekshandling for å beskytte seg.

- Greve virket veldig oppjaget

Tirsdag var det dag to av rettssaken og ett av politiets vitner var eiendomsmegler og samboer til Greve, Anita Michelle Krefting. Hun fortalte om en dramatisk opplevelse etter at Einar Greve og Christian Eidem først hadde vært i håndgemeng i andre etasje av huset.

Etter håndgemenget trakk Christian Eidem seg unna og gikk ned i første etasje, noe som ble bekreftet av næringslivstoppen Jeanette Kvisvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Investor Einar Greve hilste på aktor Renate Myhre Medby før han skal inn og vitne i retten mandag.  Foto: Paul Weaver

- Etter håndgemenget ville Christian gå fra festen. Han virket forbauset og ukomfortabel og han gikk ned trappene. Like bak ham kom Greve i stor fart, løpende. Greve virket veldig oppjaget og "giret", sa Kvisvik i retten.

BAKGRUNN: Millionær-oppgjør etter festslagsmål i Oslo vest

Mandag og tirsdag forklarte flere vitner seg om at Einar Greve hadde vært den aggressive parten da han og Christian Eidem først hadde hatt en saftig verbal krangel som endte i et basketak.

Et kvinnelig vitne forklarte mandag blant annet at hun selv måtte gripe inn etter at hun oppfattet at Greve var i ferd med å slå Eidem med knyttet neve. Greve benektet dette.

Da begge etter hvert var nede i første etasje brøt det ut et nytt basketak som resulterte i at Eidem, ifølge politiet, stakk Greve fire ganger med et hvitvinsglass.

- Det var blodstank

- Jeg fikk brått beskjed om å komme ned. Det hadde skjedd noe med Einar. Da jeg kom ned til første etasje, så jeg jenter som vasket blod fra gulvet. Det var blodstank og jeg lurte på hva som hadde skjedd, sa en tydelig preget Krefting i retten.

Hun ba pressen innstendig om ikke å bli fotografert da hun skulle vitne tirsdag formiddag.

- Jeg gikk ut på terrassen og der stod Eidem. Han viste ingen empati. Han sa bare at Einar som var så mye eldre enn ham selv måtte skjønne at han ikke kunne hanskes med ham.

Greve er i dag 57 år og Eidem fylte 47 år i februar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Investor og fotballrådgiver Christian Eidem (arkivfoto). Foto: Ole Eikeland / Nettavisen

- Jeg valgte ikke å kommentere det han sa og kom meg inn i en drosje. Jeg hadde akkurat fått telefon om at Einar var på vei i ambulanse med fulle sirener til Ullevål sykehus, sa Krefting i retten.

Mandag fortalte vitnet Hans Remi Kittelsen at Eidem hadde forsøkt å unngå Greve da sistnevnte hadde kommet ned til første etasje, noe Greve skal ha blitt kraftig provosert over.

Forretningsadvokaten skal ikke ha gitt seg, ifølge vitnet, og høylydt oppfordret Eidem til å være med utenfor for å slåss. Vitnet fortalte også at det var Greve som tok tak i Eidem og dunket ham mot veggen før hvitvinsglasset traff ham i ansiktet.

Vitnet forklarte også i retten at hendene til Eidem kom opp som en refleks da Greve tok tak i halsen hans.

I retten benektet Greve å ha slått eller vært hardhendt mot Eidem, men erkjente at han hadde tatt tak i skjortekragen på fotballrådgiveren.

Eidem selv ønsker ikke å kommentere saken.

- Hendelsen har preget familien veldig. Det har vært en sjokkartet tilstand for familien med fysiske og psykiske konsekvenser. Det har ikke vært en god følelse, sa Greves samboer.


Kutt i ansiktet og halsen

En av stridens kjerner i retten er om Eidem handlet med noen grad av forsett da han traff Greve med hvitvinsglasset, eller om det var et resultat av nødverge og tilfeldigheter som oppstod da de brøt ut i basketak nummer to.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mette Yvonne Larsen. Foto: Paul Weaver / Nettavisen

En kirurg som behandlet Greve på Ullevål sykehus den aktuelle kvelden, vitnet tirsdag. Hun kunne ikke slå fast antall sting han hadde måttet sy, og fortalte at de ikke teller slikt når de behandler pasienter.

Flere vitner har i løpet av to dager i retten forklart seg om at det var Greve som var den aggressive av de to, og at det var Greve som oppsøkte en konfrontasjon. Det er også flere som har fremhevet at det var Eidem som trakk seg unna etter det første basketaket de to millionærene hadde.

Anmeldte hverandre

To rettsmedisinere forklarte også i retten tirsdag at de ikke kan utelukke at skadene Greve er påført er skjedd slik Eidem har forklart. Mandag sa Eidem i åpen rett at Greve hadde tatt tak i skjortekragen og adamseplet hans, og at han var aggressiv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ellen Holager Andenæs (t. v.) er til stede i retten og har oppdrag som juridisk rådgiver for Einar Jørgen Greve. Foto: Paul Weaver

I panikk, og som en refleks, trakk Eidem armene raskt opp slik at glasset først traff Greves venstre kinn. I det påfølgende basketaket skal glasset videre har truffet Greve slik at han fikk kutt på halsen, brystet og i magen.

- Det er viktig at begge rettsmedisinerne i dag underbygger det vi hele tiden har hevdet, at Eidem ikke har handlet med forsett, sier Larsen i en kort kommentar til Nettavisen.

I voldsepisoden ble Eidem også påført skader i hodet og fikk flere kutt på hendene som ble fylt med blod.

I et basketak før tiltalehendelsen skal Eidem også ha blitt dyttet ned i en sofa av Greve, hvor han også skal ha truffet en høyttaler på vei ned, som førte til et ribbeinsbrudd på ryggen.

Ribbeinsbruddet ble bekreftet av en lege som vitnet i retten tirsdag.

I retten slo Greves samboer likevel fast at 57-åringen ikke er voldelig og at hun som kjæreste gjennom 31 år aldri hadde sett ham utøve noen form for vold.

Greve anmeldte Eidem dagen etter å ha blitt stukket med hvitvinsglasset. Den påfølgende dagen gikk Eidem til motanmeldelse av Greve for kroppsskaden han var blitt påført. Men Eidems anmeldelse ble endelig henlagt av Riksadvokaten, Norges øverste påtaleorgan, i januar i år.

På åpningsdagen av rettssaken kom både tiltalte Eidem og Greve med en rekke negative karakteristikker og påstander mot hverandre.

Flere millionærer vitnet

Til rettssaken var det kalt inn en rekke vitner, mange av dem millionærer i finansbransjen og investorer.

  • Rune Rinnan, som har en rekke roller i norsk næringsliv
  • Fondsforvalter Suna Fikret Alkan
  • Eiendomsinvestor Andreas Teilman
  • Siviløkonom Stina Therese Egeland Nordeng
  • Den kjente investoren Lars Staff
  • Eiendomsmegleren Anita Michelle Krefting (hun er også samboer med Einar Greve)

Eiendomsinvestor og vert for festen Knut Marius Stokke ble vurdert kalt inn som vitne i saken, men aktor droppet dette. Den profilerte investoren, og tidligere alpinisten, Odd Sørli, avga også et kort vitnemål tirsdag.

En rekke leger har også vitnet i saken.

Mandag angrep forsvarer Mette Yvonne Larsen politiets arbeidsmetoder.

- Eidem har også engasjert en polititekniker som tidligere har jobbet i Kripos. Politiet har ikke foretatt noen befaring eller politifaglig gjennomgang. de har heller ikke foretatt en rekonstruksjon av hendelsen, sa hun.

Av vitnene som forklarte seg mandag, fortalte de delvis om ting de hadde sett og registrert som gikk i favør av både Eidem og Greve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag