*Nettavisen* Nyheter.

Blodig alvor markerte nytt år i Hong Kong

Nyttårsaften 2019 gikk feiringen i Hong Kongs bydel Kowloon over til en gigantisk markering av krav om demokrati og uavhengighet.

URO I HONGKONG NYTTÅRSAFTEN: Nyttårsaften 2019 gikk feiringen i Hongkongs bydel Kowloon over til en gigantisk markering av krav om demokrati og uavhengighet. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Flere hundre tusen mennesker tok til gatene i en massiv protest og krav om uavhengighet fra Kina.

31.12.19 18:48

HONGKONG (Nettavisen): Mens nyttårsfeiringen verden rundt handler om glede og forventninger til et nytt år, gikk feiringen i Hongkongs bydel Kowloon over til en gigantisk markering av krav om demokrati og uavhengighet.

Allerede flere timer før midnatt samlet de første demonstrantene seg i shoppingstrøket nederst i Nathan Street. Der dannet de en lang menneskelig kjede mens de ropte «Leve Hong Kong» og andre slagord.

Bevæpnet opprørspoliti var tidlig på plass, men valgte å holde seg i bakgrunnen. Og ut over kvelden stod de passivt og så på for ikke å provosere frem handlinger blant demonstrantene.

Bevæpnet politi brukte tåregass

Allerede nede ved kaiområdet stimlet folk sammen. Amerikanske flagg vaiet i vinden sammen med andre med krav om uavhengighet og revolusjon nå.

Da klokken passerte midnatt, marsjerte folkemengden opp Nathan Street til sentrum av Kowloon.

Klikk på bildet for å forstørre. Demonstranter i Hongkong lyste opp mørket på nyttårsaften med lommelyktene på mobiltelefonene sine.

Demonstranter i Hongkong lyste opp mørket på nyttårsaften med lommelyktene på mobiltelefonene sine. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Hovedstedet for demonstrasjonene var shoppingdistriktet Mong Kok. Her blokkerte demonstranter veier, startet branner og avfyrte fyrverkeri

Ifølge South China Morning Post brukte politiet både tåregass og vannkanon for å jage folk bort fra gatene. Det er imidlertid ikke kommer rapporter om voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter - noe det har vært gjentatte ganger tidligere.

En del marsjerte langs Tsim Sha Tsui-promenaden og ba borgere om å delta i en nyttårsdag-protestmarsj ved å synge, "1. januar, se deg i Victoria Park". Oppropet betyr nye demonstrasjoner i morgen på sundet som deler Hong Kong mellom Kowloon og Hongkong Island, der Victoria Park ligger.

Stengt universitet

Det gigantiske universitetsområdet er stengt etter protestaksjonene i november. Fotgjengeroverganger er kapslet inn for å forhindre at demonstranter kaster ting i gatene, og det er strengt vakthold for å hindre folk å ta seg inn på universitetsområdet.

Kjernen i demontrasjonene er å sikre Hongkongs uavhengighet fra kinesiske myndigheter og fortsatt demokrati og ytringsfrihet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag