RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodig alvor

En av de flotteste eggjaktene du kan delta på er i Bakeswell, England.
En av de flotteste eggjaktene du kan delta på er i Bakeswell, England. Foto: Arne Trautmann
Sist oppdatert:
Ikke alle feirer påske med å spise egg, oppklare mord og gå lange fjellturer på smurte glassfiberplanker.

HTML EMBED

Jerusalem - Påskens nullpunkt

Selve nullpunktet for den kristne påsken er selvsagt et populært pilegrimsmål i denne høytiden, men du bør være ute i god tid om du skal finne rom i herberget for her blir det fullt, og dessuten dyrt, temmelig fort.
I påsken kan du nærmest gå tørrskodd mellom gudstjenestene i byen, men blir gjerne våt på beina likevel, da fotvasking à la Jesus er et utbredt ritual Skjærtorsdag. Langfredag er korsvandringen langs Via Dolorosa et sentralt evenement med stor trengsel.
Den hellige gravs kirke er ifølge kristen tro bygget på Golgata der Jesus ble korsfestet og inneholder også graven han skal ha gjenoppstått fra. Her inntreffer det ifølge de troende et mirakel hver bidige påskeaften, der en hellig ild tennes på mystisk vis for så å bli fraktet rundt i verden.
www.jerusalem-insiders-guide.com

STILSIKKER SØVN

England - Herskapelig eggjakt

Påsketradisjonen med å gjemme (sjokolade)egg rundt om i hus og hager og så slippe ungene løs for å finne dem, er vel utbredt i blant annet USA og Storbritannia.
En av de flotteste du kan delta på i sistnevnte land finner sted rett utenfor byen Bakewell, på Chatsworth House, som er den herskapelige residensen til hertugen av Devonshire.
I 2011 går deres årlige Easter Eggstravaganza av stabelen mellom 22. april og 2. mai, med både eggjakt, eggdekorering, ansiktsmaling og andre aktiviteter for store og små.
Sudeley Castle i Gloucestershire, Clumber Park i Nottinghamshire og Borde Hill Garden i West Sussex er noen andre anbefalte alternativer.

EUROPAS VAKRESTE TOGTURER

Spania - Rekordteater

Den vesle byen Olesa de Montserra i Katalonia, et par mil innover i landet fra Barcelona, er kjent for sitt formidable pasjonsspill rundt påsketider. Deres dramatisering av Jesus’ lidelseshistorie har røtter tilbake til 1538, og i satte 1996 det verdensrekord i antall skuespillere på en scene samtidig med 726.
La Passió d’Olesa, som oppsetningen kalles, fremføres utelukkende av lokale amatører, men kvalitetskravene er høye, og flere tidligere deltakere har gått videre til profesjonelle skuespillerkarrierer.

New York - Parodisk parade

I USA er Easter Parade et utbredt fenomen første påskedag, med New York-utgaven på 5th Avenue som den desidert fremste.
Tradisjonen har sitt opphav i at man på midten av 1800-tallet begynte å dekorere byens gotiske kirker med blomster i påsken. Dekorasjonene ble mer og mer omfattende, og kirkegjengere pyntet seg ekstra for å matche. Det ble en anledning for velhavende og velkledde til å vise seg fram, og etter hvert gikk den religiøse forankringen til tradisjonen i glemmeboka.
I dag har arrangementet en mer ironisk og parodierende stil, der folk og kler opp seg selv og sine kjæledyr i outrerte antrekk.

Filippinene - Ekte korsfestelse

En av de mest ekstreme formene for «påskefeiring» finner sted på Filippinene, der romerskkatolske troende pisker og kutter seg til blods, og enkelte lar seg sågar korsfeste.
Ritualet, som på ingen måte blir omfavnet av kirken, skal være et forsøk på komme nærmere en forståelse for Jesus’ lidelser, og samtidig få tilgivelse for egne synder.
Tradisjonen er spesielt utbredt i regionen Pampanga nord for hovedstaden Manila, og bør ikke oppsøkes av folk med svake mager.
www.visitphilippines.org

Korfu - Den store knusedagen

Påskefeiringen på den greske øya Korfu gjør mer ut av seg enn noe annet sted i Hellas. Her forenes ortodokse, katolske og hedenske ritualer med lokal humor i en stor festival.
Langfredag fylles gatene av korps og kor, mens påskeaften klokken elleve fylles de av keramiske potteskår. Da kaster nemlig lokalbefolkningen i Korfu by krukker, kopper og kar ut av vinduene til den store gullmedaljen. Det hersker noe uklarhet om tradisjonens opprinnelse, men man antar at det hele er en symbolsk steining av Judas.
www.corfunet.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere