*Nettavisen* Nyheter.

Blodig opptrapping i Øst-Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko lover å finne de skyldige etter at et voldsomt rakettangrep fra prorussiske separatister drepte minst 19 ukrainske soldater og såret mange andre fredag. Her møter han soldater ved Slavjansk tidligere i uken. Foto: Gleb Garanich (Reuters/NTB scanpix)

Ukrainas president Petro Porosjenko vil «finne og ødelegge» de prorussiske opprørerne som drepte 23 soldater og grensevakter og skadet nesten 100 i et voldsomt rakettangrep fredag.

11.07.14 19:09

En salve Grad-raketter, samme type våpen som også blir brukt av militante palestinere, ble avfyrt mot en ukrainsk militærpost ved grensen til Russland i Luhansk-regionen klokken 4.30 natt til fredag, opplyser ukrainske militærkilder.

Forsvarsdepartementet opplyser at 19 ble drept i rakettangrepet, mens grensemyndighetene sier fire av deres tjenestemenn ble drept. Dermed ser tallet på drepte ut til å være 23. Tidlige meldinger gikk ut på at 30 var drept.

Les også: Avslutter våpenhvilen i Ukraina

Angrepet er dermed det som har krevd flest liv siden president Petro Porosjenko avsluttet en ensidig våpenhvile 30. juni.

Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko sier ukrainske myndigheter vil «finne og ødelegge» opprørerne som er ansvarlig for rakettangrepet.

- For hver ukrainske soldat som er drept, vil opprørerne betale med titalls og hundrevis av sine egne. Ikke en eneste terrorist vil unngå å bli stilt til ansvar, alle vil få som fortjent, sier Porosjenko.

Grad-angrepet kom etter en blodig natt i Øst-Ukraina. Fem gruvearbeiderne ble drept da bussen de reiste i ble beskutt i regionen Tsjervonpartizansk, ifølge ukrainsk fjernsyn og leger.

I nærheten av Dovzjamslok ved grensen til Russland ble to soldater og minst én grensevakt drept. De tre mistet livet da det pansrede kjøretøyet de satt i kjørte på en landmine, ifølge det ukrainske forsvaret og grensevakter

- 50 opprørere drept

Ytterligere én soldat ble drept natt til fredag i nærheten av byen Karlovka i Donetsk-regionen, sier talsmann Vladyslav Seleznjov i det ukrainske forsvaret.

Angrepene kommer til tross for at ukrainske regjeringsstyrker er på frammarsj mot opprørerne, tre måneder etter at separatister tok kontrollen over flere områder i hovedsakelig russisktalende regioner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Russeren Igor Girkin, som også går under navnet Igor Strelkov, er en av de sentrale lederne for de prorussiske opprørerne øst i Ukraina. Fredag deltok han i et bryllup i Donetsk, etter å ha gjort et sjeldent intervju dagen før der han sa at opprørerne ikke vil gi opp byen. Han er blitt kritisert av andre opprørsledere i Ukraina for å ha trukket seg tilbake fra Slavjansk, der ukrainske regjeringsstyrker tok over kontrollen sist helg. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters/NTB scanpix)


Seleznjov hevder minst 50 væpnede separatister er drept i luftangrep mot opprørernes stillinger de siste dagene. Men de prorussiske separatistene hadde fredag ettermiddag ingen kommentar til opplysningene.

Siden separatistenes opprør startet for tre måneder siden, er mer enn 200 regjeringssoldater drept. I tillegg er flere hundre sivile og opprørere drept.

Bortføringer og tortur

Mange personer har også de siste tre månedene blitt bortført og torturert i landet. Prorussiske separatister står bak flesteparten av overgrepene, ifølge Amnesty International.

- De bortførte blir ofte banket opp og torturert, sier Denis Krivosjeev, menneskerettsgruppens viseprogramdirektør for Europa og Sentral-Asia.

Bedriftseiere, myndighetspersoner, militærpersonell, valgmedarbeidere, aktivister og journalister er blant personene som har blitt bortført.

Antall mennesker som har blitt bortført i det kriserammede landet, er vanskelig å få oversikt over, heter det i Amnesty-rapporten som ble lagt fram fredag.

Ifølge Ukrainas innenriksdepartement har rundt 500 personer blitt bortført i løpet av tremånedersperioden. FNs tall på antall bortføringer er 222. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.