Gå til sidens hovedinnhold

Blodig søndag i Irak gir frykt for ny voldsspiral

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): Rundt 40 mennesker ble drept i ulike angrep i Irak søndag. Det er økende frykt for at ny voldsspiral igjen skal lamme landet.

Drapene søndag er bare de siste i en lang rekke voldsepisoder de siste månedene, de blodigste i landet siden 2008. Bekymringen er økende for at Irak skal bli ført tilbake til voldsdynamikken fra tidligere år, der titusenvis av mennesker ble drept i sekterisk og annen vold.

Myndighetene har innført strenge restriksjoner på folks mulighet til å bevege seg rundt i hovedstaden Bagdad og andre steder. Myndighetene har også iverksatt omfattende operasjoner mot opprørere, i et forsøk på å få kontroll over situasjonen, tilsynelatende hittil uten å lykkes.

Ingen gruppe har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepene søndag, som ifølge politiet hovedsakelig skjedde i sjiadominerte områder.

Sunnimilitante grupper i Irak, som knyttes til Al-Qaida, står imidlertid ofte bak angrep mot Iraks sjiamuslimske flertall, som de ser som frafalne og motstandere.

Det verste angrepet søndag skjedde i byen Hilla, hovedstaden i Babil-provinsen, der fire bilbomber til sammen tok livet av rundt 20 personer. (©NTB)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre