Blodige sammenstøt i Bangkok

SKADET POLITIMANN: Flere er drept og enda flere er skadd i blodige sammenstøt i Bangkok tirsdag. Her ligger en hardt skadd politimann på bakken mens han får legehjelp.

SKADET POLITIMANN: Flere er drept og enda flere er skadd i blodige sammenstøt i Bangkok tirsdag. Her ligger en hardt skadd politimann på bakken mens han får legehjelp. Foto: Athit Perawongmetha (Reuters)

Bangkok (NTB-Reuters-DPA): Minst tre personer ble drept og rundt 60 skadd da opprørspoliti ble satt inn mot demonstrantene i Bangkok tirsdag. Samtidig ble Thailands statsminister siktet i en korrupsjonssak.

Tusenvis av opprørspolitifolk utstyrt med skjold og støttet av en væpnet spesialstyrke drev tilbake demonstrantene som forsøkte å innta sentrale offentlige bygninger.

Det ble skutt mot demonstrantene, og minst to sivile ble drept, mens rundt 60 andre ble skadd. Også politistyrkene ble angrepet av demonstrantene som hadde våpen, og en politimann og ti andre ble skadd i de harde sammenstøtene.

I DEKNING: Redningsarbeidere og demonstranter går i dekning mens opprørspolitiet skyter. Bildet er tatt tirsdag i nærheten av regjeringshuset i Bangkok. Foto: Athit Perawongmetha (Reuters)Så langt er minst tolv mennesker drept og flere hundre såret i sporadiske voldshandlinger under den siste bølgen med protester mot regjeringen.

Om lag hundre demonstranter ble dessuten pågrepet av politiet. Det er første gang et så høyt antall demonstranter er blitt pågrepet siden de store protestene mot statsminister Yingluck Shinawatra begynte for over tre måneder siden.

Påvirkes ikke
– Pågripelsene påvirker oss ikke. Folkets vilje er fortsatt sterk. Regjeringen er fanget – den har ingen vei videre, sier protestbevegelsens talsmann Akanat Promphan.

GUMMIKULER: Politi skjøt med gummikuler mens et medisinsk team bar en skadd person i sikkerhet. Foto: Apichart Weerawong (Ap)Demonstrantene har også blokkert viktige veikryss i det de kaller en «nedstengning» av byen. Men antallet demonstranter har gått kraftig ned siden toppen i desember og januar, da det til tider var hundretusener som strømmet ut i gatene.

Det er foreløpig ikke noe som tyder på at politiet planlegger å slå til også mot de blokkerte gatekryssene.

Myndighetene prøver å være tilbakeholdne med maktbruk. De frykter en reprise av de blodige aksjonene mot tilhengere av det nåværende regimet under den forrige regjeringen i 2010.

Korrupsjonssiktelse
Den kaotiske situasjonen i landet blir ikke enklere etter at antikorrupsjonsmyndighetene i Thailand tirsdag siktet statsministeren for tjenesteforsømmelse. Siktelsen er tatt ut i en omstridt sak om myndighetenes oppkjøp av ris. Hun må møte for å forsvare seg mot anklagene 27. februar.


PÅ BARRIKADENE: Demonstranter på barikadene i kamp mot politiet tirsdag. Foto: Kc Ortiz (Afp)Yingluck leder selv landets riskomité og er tiltalt for å ha ignorert at risoppkjøpsprogrammet førte til korrupsjon og sløsing med offentlige midler.

Regjeringen lovet før valget i 2011 at den ville kjøpe hele landets risavling fra bøndene for mer enn markedspris. Men pengene er uteblitt, til jordbrukernes store harme.

Protestbølge
Statsminister Yingluck er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp og flyktet i eksil i 2006. To år senere ble han funnet skyldig i maktmisbruk og korrupsjon og dømt til to års fengsel in absentia.

Den siste runden med politisk uro blusset opp da regjeringen i oktober i fjor foreslo et amnesti som også Thaksin ville ha kunnet nyte godt av.RETRETT: Skadde politifolk ligger nede mens deres kolleger fortsetter å kjempe mot demonstranene. Bildet er tatt ved Phan Fah broen i Bangkok tirsdag 18. februar. Foto: Kc Ortiz (Afp)I begynnelsen av februar ble det avholdt valg i et forsøk på å dempe krisen, men opposisjonen, som hadde liten mulighet til å vinne, boikottet valget. Thaksin har bred støtte i befolkningen, mens opposisjonens støtteområder hovedsakelig ligger sør i landet og deler av hovedstaden.

Demonstrantene krever regjeringens avgang og anklager Yingluck for å være en nikkedukke for broren. De krever at regjeringen blir erstattet av et ikke-valgt folkeråd, som skal bekjempe korrupsjon og det opposisjonen mener er kjøp av stemmer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.