Gå til sidens hovedinnhold

Blodpropp etter mRNA-vaksiner i Norge

– Ikke samme sykdomsbilde som med AstraZeneca-vaksinen, melder Legemiddelverket.

Det har kommet meldinger om blodpropp etter vaksinering med mRNA-vaksiner (BioNTech/Pfizer eller Moderna) i Norge.

På verdensbasis er det gitt cirka 280 millioner doser av disse vaksinene, og det er kommet meldinger om totalt 30 tilfeller av blodpropp kombinert med lave blodplater.

To av disse meldingene er fra Norge, melder Legemiddelverket i sin nyeste rapport.

Her til lands har over 950.000 personer fått minst én dose med mRNA-vaksine.

– I forhold til antall doser som er gitt er dette veldig lave tall. Med de opplysningene som er kommet så langt er det ikke grunnlag for å si at dette er samme sykdomsbilde som det vi har sett etter vaksinasjon med Vaxzevria. Det er bedt om tilleggsopplysninger for de to meldingene for å kunne gjøre en nærmere vurdering, sier overlege Sigurd Hortemo.

Les også: Norge jobber med koronasertifikat: Vil bidra til å reise ut i Europa

Forekomst av blodpropper øker med alderen og lave blodplatetall kan sees ved mange kroniske sykdommer, men at de oppstår i kombinasjon er sjelden, ifølge Legemiddelverket.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at det er en sammenheng med tilfeller av sjelden og svært alvorlig blodpropp med lavt antall blodplater og blødninger med både Vaxrevria- og Janssen-vaksinene.

Les også: FHI: - Normalen kan være tilbake i september

Det er regjeringen som tar den endelige beslutningen om bruk av disse vaksinene i Norge. Inntil videre fortsetter pausen med Vaxrevria og innføringen av Janssen-vaksinen er utsatt. Det er oppnevnt en ekspertgruppe som innen 10. mai skal gi regjeringen anbefaling om hvordan disse EU-/EØS-godkjente vaksinene bør brukes i Norge.