*Nettavisen* Nyheter.

Blodtype 0 kan redde deg

Foto: (Foto: Thinkstock)

Det kan være sammenheng mellom blodtype og hjerteinfarkt.

19.01.11 13:16

(SIDE2): Er du en av de 39 prosentene i landet som har blodtype 0, kan det redde deg fra hjerteinfarkt.

Forskerne fra Instituttet for hjerteforskning ved University of Pennsylvania mener de har funnet den oppsiktsvekkende sammenhengen, skriver Dagbladet .

Studien, som er publisert i The Lancet slår fast at blodtype 0 gir beskyttelse mot hjerteinfarkt der det allerede er oppstått åreforkalking i arteriene. De fant også at genet som gjør at folk har blodtype 0, også beskytter mot sykdommen.

LES OGSÅ: Dette kan være livsfarlig

- Enkel indikator
Forskerne sammenlignet 13 000 personer med hjerte- og karsykdommer. Og i jakten på spesifikke gener sammenlignet de 5800 personer med hjerte- og karsykdommer, som hadde hatt hjerteinfarkt mot 3600, som hadde hjertesykdom, men ikke hjerteinfarkt.

På den måten fant de genet ADAMTS7, som gjør folk mer utsatt hjerte- og karsykdommer.

- Dette konseptet peker i retning av nye framskritt når det gjelder personlig tilpasset behandling. Blodtyper kan være enkle indikatorer på risiko for hjerteinfarkt eller beskyttelse mot det, sier leder for studien Muredach P. Reilly.

- Advarer
Kardiolog og professor Terje R. Pedersen mener funnene er interessante, men advarer folk med blodtype 0 til å tro at de går klar av hjerteinfarkt.

- Dette er livsstilssykdommer. Gener og blodtype alene er ikke avgjørende.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag