*Nettavisen* Nyheter.

Blokkerer sosiale medier og arresterer demonstranter

Foto: Ben Curtis (Ap)

Egyptiske myndigheter har blokkert Twitter, og over 800 demonstranter er arrestert.

26.01.11 22:47

Titusener av demonstranter trosser myndighetenes forbud, og drar ut i gatene for å demonstrere mot president Hosni Mubarak og hans regjering som har sittet i mer enn 30 år.

Politiet klarer ikke å dempe sinnet i det egyptiske folk, som krever at presidenten skal gå av.

Blant annet har demonstranter i Suez satt en offentlig bygning i brann og har forsøkt å tenne på kontorene til landets regjeringsparti, melder nyhetsbyrået Reuters.

Batonger, gummikuler og tåregass
Minst fem personer, tre demonstranter og to politifolk, er blitt drept, og flere titalls personer er blitt skadd under sammenstøt, der politiet blant annet har brukt batonger, gummikuler og tåregass mot demonstrantene.

Innenriksdepartementet sier nå at de ikke vil tolerere at folkemengder går ut i gatene for å demonstrere, og truer de som trosser forbudet med at de vil bli stilt for retten. I tillegg er butikker blitt beordret til å stenge for å hindre plyndring.

Så langt er minst 860 personer arrestert, følge nyhetsbyrået AP.

Har blokkert Twitter
Demonstrasjonene ble koordinert via sosiale nettverk på Internett, og ble kalt for «Opprørets dag». Nå har egyptiske myndigheter så langt blokkert Twitter, og det rapporteres om at Facebook er utilgjengelig. Så langt er det bare Twitter selv som har bekreftet dette.

- Vi kan bekrefte at Twitter ble blokkert i Egypt rundt klokken 20, skriver Twitter i en melding .

USAs utenriksminister Hillary Clinton har gått ut og oppfordret Egypts regjering til å tillate fredelige demonstrasjoner og ber myndighetene om ikke å blokkere sosiale medier.

- Det er en viktig mulighet nå for å gjennomføre politiske, økonomiske og sosiale reformer, sier Clinton ifølge AFP.

Arresterte journalister
Egyptiske sikkerhetsstyrker har arrestert åtte lokale journalister som deltok i en demonstrasjon utenfor den bygningen til den egyptiske presseorganisasjonen i Kairo. Tidligere har sikkerhetsstyrker tidligere arrestert en kameramann og hans assistent fra TV-kanalen til nyhetsbyrået Associated Press (APTN), og en annen AP-fotograf skal ha blitt banket opp av en politimann mens han fotograferte demonstrasjonene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag