*Nettavisen* Nyheter.

Blomstene fjernes - minnene sikres

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

DOMKIRKEN/OSLO (Nettavisen) Arbeidet i forbindelse med innsamlingen av blomster, lys, personlige hilsener og andre ting folk har lagt igjen i Oslos gater er i gang for fullt.

03.08.11 14:56

Likevel er det fortsatt mulig å legge ned blomster ved Oslo Domkirke.

- Hittil har vi kjørt bort ni lass med blomster og fire lass med utbrente plastlys og stearin fra domkirkeplassen. Vi har fjernet omtrent en tredjedel av blomstene, hovedsakelig på grunn av lukt, trafikk og fordi riksarkivaren ønsker å sikre seg håndskrevne dikt og papirer som kan bli ødelagt i regnet, sier informasjonssjef Erik Hansen i Oslo kommune til Nettavisen.

Totalt 15 personer tilknyttet riksarkivaren og 20 ansatte fra bymiljøetaten sto for arbeidet som ble påbegynt klokken 03.00 i natt.

Tre store lastebiler og seks mindre biler brukes i opprydningsarbeidet.

Stadig nye roser
Hansen forteller at det fortsatt er mulig å legge ned blomster ved domkirkeplassen.

- Det kom inn blomster mens vi holdt på med bortkjøringsarbeidet i natt, og det vil i tiden fremover være mulig å legge ned blomster på domkirkeplassen. Vi kommer til å ha befaringer hver dag, men fjerningsarbeidet vil utføres mens det ikke er så mange mennesker på plassen. Dette av hensyn til pårørende, sier han.

Hele folkets minne
Seniorrådgiver Stian Norli i Riksarkivaren forteller at de akkurat er ferdig med å laste ut 40 flytteesker med minner fra befolkningenes reaksjon på terrorhendelsene.

- Vi gjennomførte denne redningsaksjonen for å bevare gjenstander som i verstefall kunne blitt ødelagt. Nå har vi folk fra konserveringseksjonen som vurderer hva vi skal ta vare. Når vi er ferdig vil en del av materiale ordnes, registreres og i løpet av en måneds tid tilgjengeliggjøres for publikum. Dette er hele folkets minne og et fingeravtrykk av den norske befolknings reaksjon på terroren, sier han.

Domkirken er åpen og personer kan komme inn å tenne lys og skrive bønnelapper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag