*Nettavisen* Nyheter.

Bloomberg: – Russland planlegger luftangrep i Syria

Vladimir Putin er klar til å utføre luftangrep. Foto: Wpa Pool

Russlands president Vladimir Putin er klar til å utføre luftangrep mot Den islamske staten (IS) inne i Syria dersom USA nekter å samarbeide, sier anonyme kilder til Bloomberg.

24.09.15 09:08

Russerne har styrket sin militære tilstedeværelse i Syria og er en av få støttespillere til landets president Bashar al-Assad.

Bloomberg har snakket med personer med god kjennskap til planene. De sier at Putin vil at USA og amerikanernes allierte samordner sin innsats med Russland, Iran og den syriske regjeringshæren. Men dersom amerikanerne ikke går med på det, vil russerne uansett starte egne luftangrep mot ekstremistene i IS, ifølge flere kilder.

– Russland håper fornuften vil seire, og at Obama tar Putins utstrakte hånd. Men Putin vil handle uansett om det ikke skjer, sier senioranalytiker Elena Suponina ved Institutt for strategiske studier, som er rådgiver for Kreml.

– Handler uansett

Videre hevdes det at Putin har foreslått en felles militæroperasjon samtidig som det jobbes med en politisk løsning hvor Assad gradvis fjernes fra makten. En tjenestemann i Washington sier derimot at USA ikke har mottatt noe konkret forslag fra Russland.

Putins talsperson, Dmitrij Peskov, har ikke svart på nyhetsbyråets henvendelser.

Mulig lovforslag

I Kreml jobber man angivelig med et lovforslag om å sende 2.000 soldater fra luftforsvaret til Syria. Fra før har Russland sendt drøyt 20 kampfly og utplassert flere hundre arbeidere ved en ny militærbase nær Assads hjem i havnebyen Latakia, ifølge satellittbilder og medierapporter i Moskva.

Under EU-toppmøtet onsdag kveld sa Tysklands statsminister Angela Merkel at Assad bør være involvert i samtalene om å få slutt på den fire år lange konflikten i landet.

Tidligere har også USAs utenriksminister John Kerry åpnet for at Assad kan involveres i forhandlingene, selv om han mener at presidenten må fjernes fra makten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.