Høy vaksinedekning, lave dødstall og åpne grenser for vaksinerte: Norge høster skryt hos storavisen Bloomberg, som følger koronahåndteringen til de 53 økonomisk viktigste landene i verden tett.

- Det er veldig gledelig! Dette er en anerkjennelsene til alle innbyggerne i Norge. Vi har vært gjennom mye det siste halvannet året og jeg er stolt over det vi har fått til sammen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en kommentar til kåringen.

- Vi har hatt opp- og nedturer. Nå er vi igjen inne i en krevende periode og jeg er sikker på at vi sammen skal komme oss gjennom den også. Tusen takk for innsatsen alle sammen! Og en ekstra takk til alle dere som står på ute i kommunene med vaksinering, smittesporing og testing, sier Høie ifølge en e-post fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Livet nærmer seg tiden før pandemien, skriver avisen om 1. plassen Norge, og begrunner det blant annet med:

– Alkohol kan serveres etter midnatt, elever er fritatt for å holde avstand i timen, og så mange som 7000 mennesker kan delta på utendørsarrangementer.

Norge er rett og slett det beste stedet å være på dette tidspunktet i koronapandemien, ifølge avisen. New Zealand, som tidligere har toppet listen, sliter med deltavarianten, og stuper ned til en 29. plass.

Samtidig er man ikke helt i mål her heller, skriver Bloomberg:

– Men delta-varianten truer, og utgjør nesten alle bekreftede tilfeller fra 22. august. Regjeringen tar sikte på å fjerne innenlandsrestriksjoner etter at alle voksne tilbys sin første dose, skriver avisen.

Av de 53 landene som Bloomberg følger tett har Norge konsekvent vært blant topp 15, og vi toppet også i juli.

Nordmenn får denne gangen skryt for sin sosiale samhørighet ved å følge strenge tiltak og iverksette grensekontroller tidlig i pandemien.

– Senere skaffet Norge en betydelig tilførsel av vaksiner tidlig gjennom EU, og nå åpner de forsiktig, skriver Bloomberg.

Resten av Europa klarer seg også relativt bra. 9 av de 10 øverste landene er fra kontinentet vårt. Nederland og Finland utgjør resten av pallen.

Les også: Studie: Koronavaksiner svekkes merkbart over tid

Mye av deltasmitten fra én reise

Samme dag blir det kjent at 40 prosent av smittetilfellene med deltavarianten her i landet kan trolig stamme fra én reise i vår, ifølge Folkehelseinstituttet.

Gen-analyser fra FHI kaster lys over hvordan den fjerde virusbølgen startet, skriver Aftenposten.

747 av de 1.870 deltaprøvene som FHI har analysert, 40 prosent, kan føres tilbake til dette importtilfellet, ifølge rapporten.

Les også: Mye av deltasmitten kan føres tilbake til én reise

Det er ikke kjent om det var en enslig reisende eller et reisefølge som brakte deltavarianten med seg, men analysen viser at smitten kom til Norge i april. Deretter spredte den seg i Viken og Oslo.

Forskere ved FHI kan ikke peke ut hvilket land de reisende kom fra, men at det ligner virus fra Sentral- og Sør-Asia.

Stigende smittetall

Smittetallene stiger også. Onsdag ble det registrert 1.294 nye smittetilfeller i Norge, noe som er 682 flere enn samme dag i forrige uke. Onsdagens tall er også ny rekord på et døgn her i landet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at TISK-apparatet nå er sterkt belastet i kommunene på grunn av mye smitte i yngre aldersgrupper.

– Derfor jobber vi med anbefalte tiltak til kommunene for å forenkle testingen og sporingen av smitteførende personer som skal i isolasjon, sier Nakstad.

Les også: Helsedirektør tror ikke på noen ny nedstengning i vinter

I Oslo etterlyser helsebyråd Robert Steen nye TISK-vurderinger siden vi nå skal ha et mer åpent samfunn.

– Vi skal bremse smitten, men ikke slå den ned. Da virker ikke TISK som før.

Siden en del ikke ønsker å vaksinere seg, og det fortsatt ikke er avgjort om unge under 16 år skal få tilbud om vaksine, mener Steen at det blir et spørsmål om man skal fortsette å smittespore like aktivt – og hvor mye ressurser man skal bruke på det.

– Jeg etterlyser en ny type tenkning fra nasjonale helsemyndigheter med tanke på smittesporings- og testarbeidet, sier Steen.