RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BMI bør ikke avgjøre vekten din

Sist oppdatert:
Leger og helsepersonell er gått lei av det ensidige fokuset på BMI. Er du overvektig ifølge BMI-kalkulatoren?

Body Mass Index, eller BMI har de siste årene blitt en populær målestokk på overvekt. Men gir metoden riktige svar?

BMI-kalkulatoren regner ut sammenhengen mellom høyde og vekt. Resultatet blir et tall som kan fortelle deg om du er normalvektig, undervektig eller har noen kilo for mye på kroppen.

Feil resultater
Problemet med kalkulatoren er at den ikke tar hensyn til andre faktorer som muskelmasse, benbygning eller fysisk form. Derfor kan den heller ikke gi noe godt svar på om du bør endre på vekten eller være fornøyd med de kiloene du har.

- Den såkalte «fedmeepidemien» som forklares med økende BMI, er ikke noen annet enn rent pølsevev. BMI er et resultat av vår spiseforstyrrede kultur med angst for fedme, mener den kanadiske legen Paul Campos.

Han er forfatteren bak boka «The Obesity Myth» og har lite til overs for vitenskapen bak BMI-beregningene.

- Faktorer som fysisk aktivitet, røyking, livsstil og arv, påvirker helsen vår mer enn vekten. Det finnes ingen sammenheng mellom lett overvekt og helserisiko dersom fysisk aktivitet og sosioøkonomisk bakgrunn tas med i beregningen, sier Campos ifølge den kanadiske avisen Toronto Star.

Unødvendig fokus
Og han får støtte fra flere hold. Rådgiver Lena Klasson Heggebø i Sosial- og helsedirektoratet mener at BMI langt ifra er et perfekt verktøy for enkeltmennesker som vil sjekke vekten sin.

- Det er riktig at det er for mye fokus på beregningen av BMI. Det er fullt mulig å ha BMI-verdier litt over middels, men allikevel ha en sunn kropp. Livsstilsfaktorer som kosthold, røyking og fysisk aktivitet er mer avgjørende, sier Heggebø til Mozon.

Hun mener allikevel at kalkulatoren har en verdi når vi skal se på store trekk i en hel befolkning. Men for et enkeltmenneske behøver ikke tallene fra BMI-beregningen være avgjørende for helsen.

- Noen mennesker har jo for eksempel mer muskler, som vil gi en høyere vekt i forhold til høyden. Men det betyr jo langt ifra at man er overvektig, forklarer Heggebø.

Er du overvektig?
Om du er bekymret for overvekt, kan en såkalt dexa-måling gi et mer nøyaktig svar på sammenhengen mellom fett, muskler og benbygning. En slik måling kan du gjøre hos noen leger eller treningseksperter som har slike apparater.

For å måle BMI trenger du bare å vite din vekt og høyde. BMI-kalkulatoren vil gi deg et tall for din vekt som du kan sammenlikne med en tabell for normalvekt. BMI mellom 20 og 25 regnes som normalvekt, under 20 er undervektig, fra 25 til 30 regnes som overvektig, mens verdier over 30 regnes som fedme.

Om du fortsatt er nysgjerrig på din BMI, kan du bruke vår BMI-kalkulator. Men ikke si at du ikke ble advart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere