RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bønder har mindre makt med Sp i regjering

Oslo (NTB): Bøndene mister makt, og forhandlinger med staten har blitt mindre reelle etter at Senterpartiet kom til makten, mener forfatter Svenn Arne Lie. Han får støtte i sitt syn fra Bondelaget og Norsk Bonde- og småbrukarlag.

Lie er forfatter av debattboken «En nasjon av kjøtthuer» som ble utgitt tidligere i år. Han har vært landbruksforsker og er nå rådgiver i Fagforbundet.

- Det er svært tette bånd mellom ledelsen i Bondelaget, samvirkene og Landbruksdepartementet. De siste 30 årene har departementet brukt jordbruksforhandlingene til å presse gjennom sin politikk via jordbrukets organisasjoner. Organisasjonene har endt opp i en situasjon der de blir pådrivere for en jordbrukspolitikk som bygger ned norsk matproduksjon, sier Lie til Klassekampen.

Lie mener forhandlingene har blitt enda mindre reelle med Senterpartiet i regjering.

Leder i Bondelaget, Nils T. Bjørke, ser ingen alternativer til dagens ordning.

- Jeg tror forhandlingene fører til at vi finner de beste løsningene. Man kan alltid diskutere forbedringer, men sammenligner vi med andre land er det ikke noe system som er bedre enn det vi har. Det er en gang sånn at norsk landbruk er en politisk næring, og det er politikerne som bestemmer til syvende og sist, sier Bjørke. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere