RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bønder tjener mindre

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Danskene blant de hardest rammede i Europa.

EU-bøndenes inntekter falt i fjor med gjennomsnittlig 3,5 prosent. Danske bønder opplevde en dramatisk nedgang på hele 24,7 prosent.

Dette går fram av ferske tall fra EUs statistikkontor Eurostat, skriver Nationen.

Realinntekten per årsverk i landbruket gikk i fjor ned i 19 av de 27 EU-landene. I ti av landene falt inntektene med over 10 prosent, og i tre land - Danmark, Belgia og Estland - var nedgangen på over 20 prosent.

EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel medgir at tallene er tankevekkende.

- Danmark rammes hardest. Men landbruket er i siste instans mer robust enn mange andre sektorer, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.

- Du må ikke kjøpe en ny BMW, men du er nødt til å spise et eller annet. Derfor vil det fortsatt være behov for, og etterspørsel etter mat, sier Fischer Boel.

Dette er første gang på lang tid at landbruksinntektene i EU krymper, og den store prisoppgangen på gjødsel får mesteparten av skylden.

I EU har gjødselprisene i snitt økt med 42,8 prosent, mens energiprisen i fjor økte med 12,2 prosent og fôrprisene økte med 9,7 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere