RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Bobla» ble funnet i en bilmotor

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Vi har opplevd eiere som kaster kattene sine ut av bilen og kjører av gårde. Andre dumpes i skogen og frosser av seg ørene.

Nettavisen skrev tidligere denne uken om hunden «Mads» som egentlig skulle vært avlivet. Årsaken var at eieren skulle på juleferie og verken hadde tid eller ork til å finne en annen løsning.

Dersom du reagerte på enkelte hundeeieres ansvarsfraskrivelse og mangel på empati, vil du trolig bli sjokkert over behandlingen noen av landets katter opplever.

Som Nettavisen tidligere har skrevet, er det spesielt før ferier at mange velger å kvitte seg med sine firbente kjæledyr.

Dumper kattene utenfor
I likhet med hundene på FOD-gården, er også omplasseringshjemmet for katter sprengfullt. Ventelistene er lange og langt fra alle kan tas imot.

- Vi opplever at det råder en- bruk- og kast-mentalitet når det gjelder katter. Jeg tror faktisk situasjonen er verre enn med hunder, fordi katter er enda lettere å skaffe seg. Gjør du et kjapt søk på Finn.no ser du at hundrevis av katter ukritisk gis bort til de som vil ha. Det er nok en del foreldre som gir etter for masende unger og lover dem en kattunge i julegave, sier Lene Kjeldaas. Hun har arbeidet frivillig for Foreningen for omplassering av dyr (FOD) i seks år.

Ifølge Kjeldaas har de opplevd at enkelte dumper kattene sine utenfor gården. Andre har dukket opp tydelig beruset og forsøkt å kjøpe seg en kattunge.

- Vi hadde en episode der en bil kjørte forbi, kastet tre katter ut av vinduet og suste av gårde. En annen gang dukket en svært beruset mann opp i taxi og ville kjøpe med seg en kattunge. Vi som jobber har opplevd mye spesielt. Det gjør inntrykk, sier hun.

Koldbrann i ørene
Om vinteren får FOD inn katter som har mistet ørene. Som regel skyldes dette de har blitt overlatt til seg selv i kulda.

- Dersom en innekatt blir gående lenge ute i kulden og ikke får omsorg, vil den fort få store problemer. Vi får inn mange katter som har fått koldbrann i ørene, noe som skyldes at de har tynn hud og har blitt værende for lenge ute i kulden, sier Kjeldaas.

Hun forteller at de denne uken fikk en noe spesiell telefon fra en bilmekaniker.

- Vi ble oppringt av en mekaniker som fortalte at han funnet en katt inni motoren på en av bilene de skulle reparere. Den var full av olje og vettskremt. Heldigvis klarte han å fange den og levere den til oss. På grunn av den spesielle historien valgte vi å kalle katten «Bobla». Nå håper vi at «Bobla» kan få et hjem i løpet av julen, sier Kjeldaas.

Hun tror «Bobla» mest sannsynlig har krøpet inn i motoren for å finne et lunt sted.

- Merk katten!
Kjeldaas mener det største problemet er at en del velger å ikke kastrere eller id-merke kattene sine.

- Folk er veldig egoistiske og flere bør være sitt ansvar bevisst som dyreeier. Merk og kastrer katten din. En katt kan få 3-4 kull i året allerede fra den er 5 måneder gammel. Da sier det seg selv at det fort kan bli en liten kattekoloni dersom man ikke passer på, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere