RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bodø er isolert

ISOLERT: Tverlandsbrua i Bodø er stengt på grunn av uværet, og det er ingen omkjøringsruter.
ISOLERT: Tverlandsbrua i Bodø er stengt på grunn av uværet, og det er ingen omkjøringsruter. Foto: Knut Børge Nilsen
Sist oppdatert:
Stormen herjer i Trøndelag, Nordland og Troms. En rekke veier og ferjesamband er stengt i frykt for ekstremværets herjinger.

– I løpet av den siste timen har det vært observert nordvest full og sterk storm på kysten nord i Trøndelag, i Nordland og i Troms, meldte Meteorologisk institutt like etter klokka 11.

Den sterkeste vinden ventes nå i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms, der det kan komme perioder med nordvestlig og nordlig orkan 33 meter per sekund.

Bodø er isolert

Tverlandsbrua inn til Bodø er stengt på grunn av uværet. Dermed kommer ingen biler ut eller inn av byen. Samtidig står all flytrafikk.

- Dettte er vurderinger som er foretatt av VTS. De har selv vært der på befaring og finner det ikke lenger forsvarlig at Tverlandsbrua er åpen, sier operasjonsleder Elisabeth Eide ved Salten politidistrikt til an.no.

Hun forklarer at det ikke vil være fysisk sperring over bruen, men det vil komme varsel om at bruen er stengt.

Hvor lenge brua vil være stengt, kan hun ikke si noe om.

- Det er vanskelig å anslå. Det er været som avgjør det. Ifølge værmeldingene skal det være verst de to timene som kommer nå, sier hun.

Men det vil ikke si at brua åpner om to timer, ifølge Eide.

- Dette vil bli vurdert fortløpende, sier hun. 

Flytrafikken i Bodø lufthavn er også innstilt på grunn av uværet. Widerøes flyginger er innstilt fram til klokka 15 foreløpig, og det samme gjelder SAS' fly til og fra Oslo lørdag ettermiddag. De reisende bes følge med på Avinors nettside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VEGGEN BLÅST AV: Ved Kolflaathbrygga i Kabelvåg har vinden revet av halve veggen på dette bygget. Foto: Bjørnar Larsen


Minst 18.000 uten strøm

Vegvesenet meldte dessuten om en rekke stengte veier og ferjesamband i de fire fylkene. Det er også meldt om forsinkelser i flytrafikken.

Følg liveoppdatering om ekstremværet nederst i saken.

Minst 18.000 husstander er uten strøm i Lofoten på grunn av stormen som herjer. Også andre steder i Midt- og Nord-Norge er det strømstans.

Lofotkraft varslet at det kan ta flere timer før strømmen er tilbake. Årsaken er at mannskapene ikke kommer seg ut for å reparere strømlinjene før uværet har roet seg, opplyser kommunikasjonsleder Merete Mandt Larsen i selskapet til Nordlys.

– Det er vanskelig å si hvor lenge dette varer. Men etter hvert som stormen går nordover, vil få folk ut i felt, sier Larsen.

Selskapet ber folk om å være forberedt på ustabil strøm og å ikke bruke mer enn nødvendig når den er tilbake igjen.

Ifølge NVE s oversikter er flere tusen strømkunder rammet også i Sør-Trøndelag og Troms, og de regner med at det blir flere.

– NVE følger situasjonen tett. Man må være forberedt på strømutfall, og at værforholdene kan medføre at gjenopprettingen vil bli krevende. Ellers har NVE per nå ikke mottatt rapporter om at viktige samfunnsmessige funksjoner er berørt av strømbrudd, heter det i en pressemelding.

Stengte gater

Flere gater ble sperret av etter at takplater løsnet fra Scandic Hotel Havet i Bodø natt til lørdag, da vinden begynte å ta tak. Hotelldirektør Henry Hansen har håp om at hotellet snart skal bli skjermet for de verste vindkastene.

– Vinden skal dreie nordøst, og da vil den ikke få tak på samme område, sier han til NTB.

Han forklarer at fasaden er bygd av glass og skal tåle det dobbelte av orkan, men at vinden fikk tak i et metallbeslag som da løsnet. Derfor valgte politiet å stenge gatene i tilfelle flere beslag skulle løsne. 

I forbindelse med gravearbeid i Bodø sentrum har også sperringer blåst overende, opplyser politiet. Kommunen har sendt folk for å forankre sperringene bedre.

Lavtrykkssenteret er lørdag formiddag i ferd med å komme inn over Vesterålen og Sør-Troms og beveger seg østover. Sør for og vest for lavtrykket blir det veldig sterk vind, varsler meteorologene. Lørdag kveld ligger lavtrykket over Nord-Finland, og i løpet av kvelden vil vinden avta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VEGGPLATER LØSNET: I den kraftige vinden natt til lørdag, har veggplater fra Hotell Scandic løsnet. Foto: Avisa Nordland.

Oppe i orkan styrke

Ved 11.00-tiden traff «Ole» også Evenes lufthavn i Nordland med full styrke.

Widerøe har kansellert flyene, skriver Fremover. I tillegg måtte et Norwegian-fly som skulle lande på Evenes fly til Bardufoss.

- Det er rett og slett for mye vind her til å lande, forteller flygeleder Tor Inge Aronsen ved Evenes lufthavn, til Fremover.

På flyplassen var det klokken kvart over elleve 47 knop.

- For en time siden var det blå himmel og ikke mer enn 8-10 knop, men plutselig kom det en kraftig byger, forteller Aronsen.

Videre kan han fortelle at vindstyrken på Kvantokollen (1400 fot) er målt til hele 83 knop.

Når vindstyrken er 63 knop defineres det som orkan.

Blåste ut vindu

Deler av taket på Coop-butikken i Moldjord i Beiarn kommune i Nordland har blåst av. Også på Leknes i Vestvågøy har flere tak fått skader. Politiet ber folk holde seg innendørs. Vindu er også blåst ut av yrkesskolen i Narvik.

På havna i Bodø fikk skuelystne kjenne sjøsprøyten da de var ute for å kjenne på været. Men politiet ber altså folk være forsiktige.

Ifølge Salten politidistrikt er det kommet meldinger om flere løse takplater og beslag på bygninger i distriktet. På grunn av uværet er det ikke mulig å dra ut og sikre alle de løse gjenstandene, derfor ber politiet folk om å passe seg.

I Midtre Hålogaland melder politiet at takplater har løsnet både fra en Esso-stasjon, fra et hus og et drivhus på Leknes. Samtidig melder politiet i Sør-Trøndelag om løse gjenstander som flyr i lufta ved en byggeplass på Rotvoll.

Frykter nordlig vindretning

I Harstad frykter de at vinden skal dreie til nordlig vindretning, og dermed sende vannet rett inn i byen.

- Vannet vil trenge inn i kjellerne, sier driftssjef Torgeir Larsen i Harstad havn til Nordlys.


Også i Ofoten er det ventet orkan styrke i vindkastene, høye bølger og oversvømmelser. Verst skal det bli lørdag formiddag.

I Troms er det fra lørdag morgen ventet full vestlig storm 25 m/s. Det kan forekomme vindkast med orkanstyrke på 30- 40 meter per sekund. I løpet av formiddagen skal det roe seg litt, før det ut på ettermiddagen tar seg opp igjen med sterk storm og perioder med orkan. Også i Troms er det meldt om fare for oversvømmelse og bølger på opp mot 20 meter.

FULL STYRKE: Siste prognoese fra meteorologene er at Ole vil treffe kysten av Lofoten klokken 10 med full styrke. Foto: Twitter/Meteorologene

Hold deg innendørs

– Vi har rådet publikum til å holde seg innendørs hvis man ikke har noe presserende å gjøre ute, sier operasjonsleder Espen Fagervold i Salten politidistrikt til NTB natt til lørdag.

Selv om det er i nord at været karakteriseres som et ekstremvær, blir det stormfullt også i fjellet i Sør-Norge lørdag. Det vil blåse full storm, og på de høyeste toppene kan det blåse orkan, i tillegg til at det vil komme snø. Det blir altså et ufyselig vær.

– Det vil rett og slett være farlig å oppholde seg i fjellet på lørdag. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at alle veiene blir stengt. Å dra på hytta for å stå på ski er ikke noen god idé, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere