RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bohemene lekte med serielederne

Vålerenga - Fredrikstad, Ullevaal stadion mandag 31. oktober kl. 19.00 I 1962 var Fredrikstad regjerende seriemester og Norges beste lag. Vålerenga kjempa i bunnen, men klarte likevel å hamle opp med østfoldingene i et fyrverkeri av en fotballkamp på Bislett. Les om denne og andre historiske kamper her.

Av Jarle Teigøy

23. august 1962 så et rekordstort hjemmepublikum på hele 21 539 at Vålerenga slo Fredrikstad 4–1. Fredrikstad var regjerende seriemestere, og var storlaget på denne tida. Laget spilte igjen for seriegull, mens Vålerenga kjempa for å holde seg på den rette siden av streken. Toffa Olsen ble, i en alder av nærmere 41 år, kåret til banens beste i et fyrverkeri av en fotballkamp.

Allerede etter seks minutter sto det 2–0 til hjemmelaget. Først løp Per Knudsen fra alle og scora etter at keeper Per Mosgaard hadde gitt ballen i retur. Nesten det samme skjedde noen minutter seinere, men nå var det Terje Hellerud som scora på retur etter et skudd fra Per Knudsen. Midtveis i omgangen spilte John Rossholt fram en lang ball, og Henger'n, som ikke var kjent for sin hurtighet, løp fra hele forsvaret og satte ballen i mål. Fredrikstad reduserte før pause, men like før slutt satte Leif Eriksen sluttresultatet til 4–1

Aftenposten var full av lovord:
Når VIF-laget er i form spiller det festlig fotball, og angrepene er hyperfarlige. Per Knudsen, Leif Eriksen og Bruno Larsen er kjappe til å stikke igjennom, og nesten alltid er det på pasninger fra Terje Hellerud. Og Terje kan dette med å plassere ballen på det rette sted – med nøyaktig den kraft som skal til. I den detaljen er det ingen her hjemme som kommer opp mot ham. I går var han også villig til ”å brette opp ermene for å ta i et tak”. Dette gjelder i enda høyere grad for Bruno Larsen som slet som kanskje aldri før i sin karriere. At de andre kjempet behøver vi ikke nevne.

En ekstra blomst må vi nødvendigvis gi ”Toffa” Olsen. I går tacklet han hurtigere enn noen annen på banen, og blikket for å bryte en kombinasjon er førsteklasses, nu som før. Ellers er det bare å ønske at VIF klarer å holde på energien. Da kan vi nemlig vente en rekke festlige kamper fremover. I går var det ikke én av de elleve som spilte dårlig.

Tidenes største tap
Det første møtet mellom lagene skjedde 5. september 1926 i Fredrikstad og endte med vonde 0-6 i NM-cupens 3. runde. Vålerengas største tap gjennom tidene kom også mot Fredrikstad borte i Odds private pokalserie 29. oktober 1933. Resultatet ble skamfulle 0-12.

I 1949 hadde våre gutter sikret seriesølv ved å vinne avdeling A og nå gjensto to seriefinalekamper mot seiersvante Fredrikstad. Det endte med 1-3 og 0-3 tap. I den første kampen på Bislett kunne Fredrikstad gå til pause med trygge 2-0 etter å ha dominert kampen. Da Vålerengas angrepspiller Leif Fjeldhammer ble skadd bare ett minutt etter hvilen, måtte laget spille med en mann mindre. Det var ikke lov med innbyttere på den tiden. Men da våknet Vålerenga og var minst like gode som motstanderen. Syv minutter var gått da en VIF-kombinasjon skapte åpning for Gunnar Pedersen som smøg forbi sistemann og smalt ballen knallhardt i nettet. Spillet hardnet til, men da gutta ble redusert til ni mann pga. enda en skade kvarteret før slutt var spenningen definitivt slutt. Vålerenga kunne imidlertid dette året innkassere lagets første medalje i landsomfattende serie.

Første seier\
Vålerengas aller første seier måtte vi vente 25 år på. I kvartfinale NM i Fredrikstad 23. september 1951 skjedde underet. For et under må man si særlig når Vålerengas leder Helmuth Steffens hele uka hadde fortalt pressen at hans lag ikke hadde den ringeste sjanse. Men Vålerenga vant 5-3 etter stor underholdning bla fra Asbjørn Andersen som lagde hattrick i 2. omgang. Vålerenga gikk dermed til semifinalen for første gang i historien etter å ha slått den regjerende norgesmesteren. Avisoverskriftene oppsummerte:

Vålerengas friske fight feiret triumfer. (Morgenbladet)
Vålerengen fant melodien i det riktige øyeblikk (Aftenposten)
VIF tok frem både SPILLET og VILJEN i 2. omgang (Sportsmanden)
Seiersbrus på ”Sota-hjørnet” (Dagbladet)

Vålerenga gjorde en av sin histories beste scoop da Jørn Andersen kom fra Fredrikstad og signerte for klubben før 1985-sesongen. Han ble eliteseriens toppscorer med råsterke 23 mål på 22 seriekamper. VIF fikk både bronse og kom til NM-finalen dette året.

Vålerengas største seier kom i Fredrikstad i 1992, 0-5 i et styrtregn. Og den største seieren i Fredrikstad i toppserien skjedde i 2005 da Vålerenga vant 4-0.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere