GRORUD (Nettavisen): Torsdag morgen ble det kjent at Jan Bøhler stiller til valg for Senterpartiet.

Klokken 11 holdt Oslo Sp pressekonferanse om partiets nominasjon.

Se video øverst: Bøhler gråtkvalt av spørsmålet: – Ville skilles som venner

– På førsteplass har vi «Mr. Groruddalen», Jan Bøhler. Han er opptatt av ungdommene våre, spesielt de som havner utenfor. Han er opptatt av at «by og land skal gå hand i hand», og vi i komiteen har lært Jan å kjenne som en ordentlig senterpartist, som er opptatt av å være nære folk, sier leder av nominasjonskomiteen Vebjørn Varlid på pressekonferansen.

– Noe av det fineste med Jan er han er flink til å være nær folk i praksis, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på pressekonferansen.

Bøhlers engasjement mot gjengkriminalitet har vært viktig for nominasjonen, sier Sp-lederen:

– I deler av Oslo er det store problemer med kriminalitet blant ungdom og unge voksne. Politiet har ikke hatt nok ressurser eller nok evner til å ta tak i det. Det skaper utrygge bomiljø, sier en alvorlig Slagsvold Vedum.

– Det er veldig mange som har kontaktet med og støttet meg den siste tiden, sier Bøhler.

Dette er mye av grunnen til at han takket ja til Senterpartiet:

– De har sagt ting som jeg setter pris på, at de trenger en leder som kjenner miljøene, spesielt her på Oslo øst, sier Bøhler.

– Jeg har tenkt mer og mer på det, og har vokst opp med et stor pliktfølelse, sier Bøhler.

Han sier han bare hadde én betingelse for å bli med i Oslo Sp (etter 6:45 i klippet under):

Tidligere torsdag har flere Ap-politikere kommet med kraftig kritikk av Bølers overgang til Senterpartiet. «For en jævla selvopptatt sviker», skrev Andreas Halse på Twitter etter at nyheten ble kjent. Halse er bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet i Oslo.

– Jeg har ikke tenkt å bruke tid på å si noe som helst negativt om mitt tidligere parti, sier Bøhler, og gjentar deler av budskapet som han skrev i sitt innlegg torsdag morgen.

– Jeg hadde håpt at vi kunne skilles som venner, sier Bøhler om kritikken fra Ap-politikere torsdag morgen.

På spørsmål fra Nettavisen om «comebacket» betyr at Bøhler i framtiden kan være aktuell som statsråd i en Støre-regjering svarer han følgende:

– Jeg er ikke opptatt av posisjoner. Jeg har sagt til Trygve at jeg vil være ombud. Det var det de kom til meg og sa etter at jeg sa hva jeg tenkte om det å være politiker. Jeg vil ha tid til å sykle rundt, være rundt og trene, drive med alt jeg driver med sammen med folk i Groruddalen og andre steder. Jeg har ikke behov for å bli fulgt av hverken livvakter eller kjøre rundt i svarte biler. Jeg vil kjøre rundt på sykkelen, sier Bøhler.

Muligheten for å få med Bøhler åpnet seg sent, forteller Varlid:

– Fra og med 23. september har vi intervjuet Jan, og vi har rådført oss med nøkkelpersoner og tillitsvalgte i Oslo Senterparti. Med de tilbakemeldingene vi har fått så er vi sikre på at vi har en god liste, sier han.

Leder av nominasjonskomiteen Vebjørn Varlid, leder av Oslo Sp, Bjørg Sandkjær og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var til stede, samt de foreslåtte toppkandidatene til Oslo Sp.

I sommer skapte Bøhler bølger da han takket nei til en ny periode på Stortinget for Arbeiderpartiet. Kort tid etter snakket han ut i podkasten Stavrum & Eikeland om den indre prosessen med å skvise ham ut, samt kulturproblemene i Ap, som er i ferd med å ødelegge partiet:

Kort tid etter var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjest i den samme podkasten for å snakke om beslektede temaer. Den episoden hører du her:

Du kan også gå hit for å finne andre episoder.

Du kan også høre Stavrum & Eikeland i Apple Podcasts, eller Spotify.