ØSTMARKSETEREN (Nettavisen): Groruddalen har sjelden blitt så mye omtalt som den siste uken. Halvor Fosli har intervjuet en rekke beboere der som er bekymret for integreringen av innvandrere, asylsøkere og flyktninger.

Les også: Halvor Fosli snakket med dem som føler seg fremmed i eget land

Aps ihuga groruddøl Jan Bøhler er selvskreven når Ap, SV og MDG inviterer til samling om ny byrådserklæring mandag.

- Viktige stemmer

- Hva vil du si til Foslis bok, Bøhler?

- Jeg synes det er viktig at de stemmene som tilhører de etnisk norske som har bodd i Groruddalen i mange år, slik jeg også har gjort, kommer til orde, sier Bøhler til Nettavisen.

- Jeg flyttet inn som baby på 1950-tallet, skyter han inn.

- Det er veldig viktig at stemmene til Fosli kommer frem, hvis ikke blir det mye innestengt misnøye. Jeg synes det er veldig allright. Selv har jeg samme bakgrunn som de han intervjuet anonymt - men uttaler meg selvsagt offentlig.

Og Bøhler vil nyansere debatten:

- Det store flertallet vil integrere seg og lære seg norsk. Så er det noen mindre grupper fundamentalister som motarbeider dette, men vi har også ekstreme holdninger på den andre siden, som er innvandrerfiendtlige.

- Har du selv vurdert å flytte fra Groruddalen?

- Nei! Og mer enn noensinne vil jeg bli boende her. Det er mange av oss som trives veldig godt her. Jeg var i et selskap med mange etniske norske før helgen, og ingen skjønte noe særlig av de som snakket med Fosli. Det er lettere å slappe av her, være oss selv, var vi skjønt enige om. Innvandrere har ikke så mange normer og koder, så det blir ikke så striglet her. Det gir frihet å være sammen med mennesker med en annen bakgrunn, så lenge vi snakker samme språk. Mange av dem er flinkere til å hilse, og mer åpne. Det er mye talent blant ungdom, nydelige marka, billige boliger og et godt utbygd T-bane-nett.

- Jeg anbefaler Groruddalen til alle: Det er det beste stedet å bo, ler Bøhler.

- De ødelegger debatten

- Vi har ytterpunkt i begge retninger, innvandrerfiendtlige og norskfiendtlige, som ødelegger og får prege debatten for mye, mener Bøhler.

- «Alt håp ute for Groruddalen», eller ...?

- Det er bare tull! Jeg er daglig sammen med etnisk norske i Groruddalen, og du skal lete lenge for å finne de som mener alt håp er ute, sier han.

- Føler seg ekskludert

- Jeg synes det blir feil, selv om Fosli intervjuer anonymt og selv om vi ikke vet om utvalget er representativt, å hogge ned på de røstene.

- Noe er det i det, spesielt hvis de hører at det snakkes noe annet enn norsk. Da får man ikke vært med. I Groruddalen er det 200 ulike nasjonaliteter, og de trenger en fellesnevner, å høre ett felles språk som alle samles om: Norsk.

- Alle må snakke norsk

- Jeg mener det avgjørende er at alle snakker norsk, godt norsk, og at norsk er felles språk i alle barnehager, skoler og idrettslag, i nærmiljøene, slik at vi vokser opp sammen og lever på norsk, sier Bøhler.

Så kommer han med en formaning:

- Vi som er etnisk norske, som har bodd i Groruddalen i alle år, må venne oss til å ikke skille på hudfarge. Vi kan ikke se på en skolegård med 90 prosent med en annen hudfarge og si det er håpløst. Vi må skjønne at mange av de barna er godt integrerte og vokser opp på norsk, sier Bøhler.

Bøhler er leder i Grorud idrettslag.

- Hva slags erfaring har du derfra?

- Der spilles det fotball på norsk. jeg opplever at alle er godt integrert. Det ser jeg også i vårt utemiljø, utenfor blokken, ungene leker på norsk. Så lenge de gjør det, må vi slutte å skille på hudfarge, sier Bøhler.

Der han bor, har åtte av ti innvandrerbakgrunn.

- I den debatten Fosli reiser, vil jeg si at begge sider må tenke seg om litt: Det er noen som ikke vil integrere seg, som fundamentalistiske islamister som er reaksjonære og kaller Norge «de vantros samfunn».

- Hva skal man gjøre med dem?

- De må vi ta et oppgjør med. Jeg driver forebyggende arbeid mot denne gruppen for å hindre at de blir ekstremister og for å fremme likestilling mellom menn og kvinner, sier Bøhler.

- Så må de etnisk norske skjerpe seg og ikke skille på hudfarge.

- Ifølge Fosli, er det ikke hudfarge, men kultur og religion, som er utfordringen. Hva mener du?

- Min erfaring er at de etnisk norske kun blir ekskludert hvis leken skjer på et annet språk, eksempelvis urdu. Det er det må vi unngå. Jeg synes dette går stadig bedre.

Ifølge Bøhler er det sjelden å se helt tildekkede kvinner i niqab i bydelen.

- Vi har en gutt som gikk ut fra ungdomsskolen og opplevde ikke at minoritetselever unnlot å komme i bursdag. Han gikk på Haugen skole, rett ved Furuset, og der synes jeg integreringen gikk veldig fint.

- Kriminaliteten har gått kraftig ned

- Hvordan synes du utviklingen har vært de siste 20 årene?

- Jeg synes den har vært positiv, særlig siden 2006/2007, da vi startet Groruddalsatsningen. Vi har blant annet rustet opp nærmiljøene, nå ser det helt annerledes. Furuset er et godt eksempel: Fra å være mørkt og skummelt for ti år siden, er det nå attraktivt og lyst. På tvers i Groruddalen bygger vi ut park- og idrettsanlegg, slik at det blir mye bedre å være ute.

- Kriminaliteten har gått kraftig ned. Igjen - ser vi på Furuset, er den redusert med 60 til 70 prosent, ifølge Bøhler.

- Vi må også bosette flyktninger i hele byen

- Gjør politikerne nok for å sørge for en best mulig integrering i hele byen?

- Nei! Og derfor tar vi nå til mottaksklasser over hele byen, også Holmenkollen og Bygdøy, sier Bøhler.

- Vi må også bosette flyktninger i hele Oslo, ikke bare i Groruddalen.

- I tillegg vil vi tilby gratis aktivitetsskole (AKS) på de skolene i åtte bydeler på østkanten som har lavest deltakelse. De må være på skolen lenger, få leksehjelp, i stedet for å gå hjem til mamma som snakker morsmålet, sier han.

- Det samme gjelder for 20 timers gratis kjernetid i barnehagen, sier politikeren - som også spiller på andre strenger: