Gå til sidens hovedinnhold

Boikott Eurovision Song Contest?

75 norske artister støtter «boikott» av den internasjonale Grand Prix-finalen. Men hva betyr «boikott»?

Blant de norske artistene som støtter Palestinakomiteens initiativ for boikott av finalen i Tel Aviv, finner vi store navn som Mari Boine, Nils Petter Molvær, Håkon Austbø, Razika, Lars Klevstrand, Bugge Wesseltoft og Don Martin. Det er ikke vanskelig å skjønne deres engasjement.

Israel har brutt folkeretten hver dag siden seksdagerskrigen i 1967. Israel holder Gaza i en sulteforende blokade; Israel har i praksis annektert Vestbredden (en opptreden som i praksis for lengst har satt en stopper for en såkalt tostats-løsning); med støtte fra Donald Trump vil Israel nå ha «offisiell» støtte for anneksjonen av Golanhøyden.

Det er denne staten den norske regjeringa i Granavollen-erklæringa spesielt oppfordrer til kulturelt samkvem med. Mens den samtidig støtter sanksjoner mot Russland for anneksjonen av Krim. Det er så dobbeltmoralsk hyklersk at det knapt er til å tro.

Les også

MGP utvider med fem semifinalister

Men hva betyr «boikott» av finalen i Eurovision Song Contest? Det enkle svaret er dessverre at det betyr absolutt ingenting. Av kunstneriske årsaker er det ingen av disse artistene som ville tenkt tanken å melde seg på norsk Melodi Grand Prix. Da kunne jo boikott hatt en hensikt! Hvis Nils Petter Molvær hadde vunnet den norske finalen, og deretter satt foten ned: «Jeg spiller ikke i Israel!» Det hadde vært noe!

Nå betyr hans «boikott» ingen verdens ting.

Jeg er prinsipielt tilhenger av dialog, og stiller meg tvilende til den internasjonale BDS-kampanjen som vil boikotte alt kulturelt samarbeid med Israel. Dette mener jeg, trass i at jeg er skarp motstander av staten Israels 50 år lange okkupasjon av palestinsk land.

Uten å få gehør, har jeg tatt til orde for en helt annen aksjonsform: Palestinavenner burde fylle gatene i Tel Aviv i dagene 14.-18. mai! Ikledd t-skjorter og kjoler med palestinaflagget! Det – hadde gitt gjenlyd over hele kloden! I motsetning til en «boikott» ingen legger merke til.

Så det ikke skal misforstås: Beskyldningene om at boikott-musikerne er antisemitter, er meningsløse. De som ikke skjønner at det er forskjell på å være mot staten Israels krigsforbrytelser og det å være mot jøder – nei, de har rett og slett ikke forstått noen verdens ting.

Les også

NRKs tegnspråktolk går viralt på Instagram

Kommentarer til denne saken