Gå til sidens hovedinnhold

Boikotten av Nordiske Mediedager bærer preg av posering

Å ikke møte Steve Bannon til debatt vil neppe frata ham en plattform eller gjøre ham mindre synlig. Tvert om vil det gi ham fritt spillerom til å spre ideene sine og ideologien han står for.

Det å være liberal og såkalt intellektuell har en annen betydning i dag enn det hadde før i tiden.

Om ikke så altfor lenge arrangeres Nordiske Mediedager (NMD) i Bergen. Dette er Nordens største mediekonferanse. I år har de valgt å invitere Steve Bannon, en av president Donald Trumps valgstrateger før han falt i unåde.

De har også invitert en rekke andre debattanter, men ingen av disse vil stille på arrangementet fordi Steve Bannon er invitert. Det hele bærer preg av en boikott av NMD på grunn Bannons deltakelse. Og det legges heller ikke skjul på dette.

Mange av de inviterte debattantene anser seg selv om liberale og utgir seg for å være samfunnsbevisste og handle i tråd med tidsånden. Eller kanskje bedre sagt forsvare oss andre fra tiden vi lever i. Disse debattantene mener at det å delta i et arrangemente hvor også Bannon er tilstede vil legitimere ham, og de er svært så kritiske til at NMD i det hele tatt velger å samtale med ham.

Les også

Steve Bannon vil til Sverige for å støtte Sverigedemokraterna

Det fremstår som enkelte lever i en villfarelse om at det å ikke samtale med Bannon medfører at hans tanker fordufter, blir borte eller ikke vil bekjentgjøres på annet vis. Bannons tilgang til medier og plattformer er massiv, han er betydelig mer kjent enn mange av dem som nekter å stille på NMDs arrangement. Dermed blir det absurd når man fremstiller det som om man ikke ønsker legitimere ham, eller nekte ham oppmerksomhet.

Det stopper ikke med at disse «debattantene» nekter å møte ham til debatt, enkelte ønsker også å forhindre andre fra å delta. Det gjøres selvfølgelig med myke ord, men det presset som utøves for å redusere andres handlingsrom og deltakelse er like virkelig. Enkelte ville nok ha kalt det sosial kontroll. Poseringen blir fullkommen ved at man legger ut tweets og annet hvor man aktivt sier at man har takket nei, og tilbyr støtte og samtale til andre som har muligens tenkt å si ja eller delta.

Samfunnsdebattanter som ikke kan stå på egne bein er en interessant konstruksjon.

Dessverre er mange av disse debattantene de samme menneskene som velvillig setter seg ned med andre ytterliggående krefter og diskuterer for å forstå dem. Enten så er ikke Bannon ekstrem nok, ellers så er han ekstrem på en måte som ikke passer disse aktivistenes profil.

Det er i alle fall trist for den frie meningsutvekslingen. Samfunnet blir ikke et bedre sted av å nekte å møte meningsmotstandere til debatt eller delta på arrangementer hvor meningsmotstander eller folk man er uenig med er tilstede.

Det er meningsbrytning som fører til utvikling, ikke posering eller det å være «woke» på sosialemedier. Skal man komme Bannon og hans meninger til livs bør man ta et oppgjør med hans meninger i et åpent landskap med ham tilstede. Dessverre ser det ut som det aller viktigste ikke er å gi mannen motbør, men å straffe dem som ønsker å skape en fornuftig samfunnsdebatt.

Kommentarer til denne saken