Gå til sidens hovedinnhold

Bok: Giuliani var kanonfull da han ga Trump villedende råd før skjebnedagen

Donald Trump skal ha fått falske forhåpninger av Rudy Giuliani, som hadde drukket store mengder alkohol, kvelden før Kongress-angrepet.

Kongress-angrepet 6. januar har satt dype arr i det amerikanske demokratiet. Nå har «Fire and Fury»-forfatter Michael Wolff skrevet enda en ny bok som kan belyse hva som kanskje foregikk i hodet på daværende president Donald Trump i timene som ledet opp til selve angrepet.

Boken «Landslide: The Final Days of the Trump Presidency» skildrer det som angivelig foregikk i Trumps innerste sirkel i dagene før og etter Kongress-stormingen.

Les også: Rudy Giuliani fratatt advokatbevillingen

Foranledningen til stormingen var at daværende president Trump nektet å offisielt anerkjenne valgresultatet fra høstens presidentvalg 2020. Trump oppfordret dermed sine tilhengere til å møte opp til et folkemøte i Washington, hvor Trump til slutt manet sine tilhengere til å marsjere opp til Kongressen.

Senatet og Representantenes hus var på samme tid samlet til en formell sesjon i Kongressen 6. januar for å erklære Joe Biden som vinner av presidentvalget 2020. Mike Pence hadde som daværende visepresidenten den formelle oppgaven med å lede selve godkjenningen av valgresultatet til valgmannskollegiet. Visepresidenten hadde imidlertid ingen juridisk mulighet til å stanse selve godkjenningen.

Les også: Trumps svettende advokat går viralt

- Rudy drakk store mengder

Wolff skriver i boken at Trumps trofaste advokat, Rudy Giuliani, ga presidenten falske forhåpninger om at visepresident Mike Pence ville kunne overkjøre valgresultatet og erklære det ugyldig under den formelle opptellingen av valgmannsstemmene.

Wolff hevder videre at Giuliani drakk store mengder med alkohol kvelden før Kongress-angrepet mens han ga president Trump råd, skriver Daily Mail.

«Den eneste personen som Trump fortsatt hadde ved sin side, Rudy Giuliani, drakk store mengder (alkohol red.anm.) og var i en konstant opphisset tilstand, og var ofte nesten usammenhengende i sin agitasjon og mani,» skriver Wolff i et utdrag fra boken som er publisert i The New York Magazine.

- Trodde de kunne endre valgresultatet

Wolff hevder at Giuliani var så å si den eneste personen i Trumps indre krets som fortsatt støttet presidentens grunnløse påstander om valgfusk.

«Nesten alle som fortsatt var i Trumps indre krets innså at han og Giuliani fortsatt trodde at det faktisk var en reell mulighet for å endre valgresultatet og å få Trump til å bli erklært som vinner av valgmannskollegiet, eller hvis det skulle mislykkes, forlenge valget og gjenoppta kampen i de bestridte delstatene,» skriver Wolff.

«Presidentens medarbeidere (og familie) innså at han var den eneste (sammen med Giuliani som gjorde situasjonen enda mer alarmerende) i den profesjonelle, politiske sfæren som trodde dette.»

Les også: Trump talte til sitt første folkemøte siden han forlot Det hvite hus

Trump og Giuliani hadde i kjølvannet av presidentvalget igangsatt en rekke søksmål for å bestride valgresultatet i flere delstater, men samtlige søksmål ble avvist.

Videre skriver Wolff hvordan Giuliani forsterket den grunnløse påstanden om at visepresident Mike Pence kunne stanse Kongressen fra å godkjenne resultatet til valgmannskollegiet.

«Det er overhode ingen tvil om at visepresidenten kan gjøre dette. Det er fakta. Grunnloven gir ham retten til ikke å godkjenne», skal Giuliani ha gjentatt for Trump, ifølge boken.

- Idiotier i kostymer

Etter hvert som Trump innså hvilken retning stormingen av Kongressen tok - med direkteoverførte TV-bilder av MAGA-tilhengere som vandaliserte innsiden av Kongressen - begynte Trump angivelig å ta avstand fra sine tilhengere som hadde møtt opp i tusentalls i Washington for å støtte opp om valgfusk-løgnene.

«Disse idiotene i kostymer er ikke våre folk,» skal Trump ha sagt.

«De ser ut som demokrater.»

Les også: Ny bok: Barack Obama skal ha kalt Trump «forbanna galning»

Flere rådgivere i Det hvite hus skal ha gjort febrilske forsøk på å få Trump til å sende ut en offisiell uttalelse hvor han tok avstand fra stormingen. Rådgiver Jason Miller forsøkte å overbevise Trump om at han måtte offisielt anerkjenne Joe Biden som den rettmessige vinneren av presidentvalget, ifølge boken til Wolff.

Trumps rådgivere presset hardt på at presidenten måtte gi tydelig uttrykk for at det ville bli en fredelig og rolig maktoverføring i Det hvite hus 20. januar.

Da gikk det tilsynelatende opp for Trump at mange hadde en oppfatning av at han kanskje ikke ville forlate Det hvite hus frivillig.

«Media tror ikke at jeg vil dra min vei. De tror virkelig det? Det er galskap,» skal Trump ha sagt.

Miller svarte følgende: «Jeg kan virkelig ikke understreke nok hvor viktig det er å vise at vi ønsker oss en rolig overgang,» sa han.