På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag fikk Treholt-saken en dramatisk ny vending da det ble klart at Riksadvokaten Tor-Aksel Busch vil ha gjenopptakelse av bevisene i Treholt-saken, blant annet pengebeviset.

Det såkalte pengebeviset var utgangspunktet for boken «Forfalskningen» der tidligere Nettavisen-redaktør Geir Selvik Malthe-Sørensen og Nettavisen-journalist Kjetil Bortelid Mæland mener de har beviser for at Politiets overvåkingstjeneste (POT) fabrikkerte et fellende bevis i Treholt-saken.

Pengebeviset
I boka fortelles historien om hvordan Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland fant bevisene som angivelig har avslørt at det såkalte «pengebeviset» i Treholt-saken er fabrikkert av politiet.

I ettertid har flere fra PST og gamle POT stått fram og fortalt sin historie om bevisene i saken.

Senest tirsdag sto en av etterforskerne i Treholt-saken fram i Aftenposten og sa «noe er galt med Treholt-bevisene».

En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) har også bekreftet at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket.

Avsløringene i kjølvannet av boken har lagt stort press på både PST, Riksadvokaten og gjenopptakelseskommisjonen.

Arne Treholt har også bedt justisminister Knut Storberget finner en setteriksadvokat til erstatning for Tor-Aksel Busch. Det ble det derimot ikke noen avklaring på tirsdag, da Busch overlot det til Gjenopptakelseskommisjonen å granske saken først.

- Håper kommisjonen gjør en god jobb
Nettavisens Kjetil Mæland kom inn i prosjektet i juni 2010 etter at Malthe-Sørenssen hadde etterforsket pengebeviset i fire år. Sammen gjennomgikk de bevisene i saken og skrev boka Forfalskningen. Samtidig som boka ble skrevet, ble også en rekke undersøkelser rundt pengebeviset gjennomført.

- Hva er din reaksjon på anmodningen om at pengebeviset nå gjenopptas?

- Det er fint at andre enn Qvigstad og Busch skal ettergå den bevisforfalskningen som vi har dokumentert i boka. Så håper jeg at kommisjonen er uavhengig og at den gjør en god jobb, sier Kjetil Bortelid Mæland til Nettavisen.

- Kan dokumentere bevisene
- Føler du at dere har blitt trodd på bokens innhold?

- I boka presenterer vi mange indisier på at pengebeviset er forfalsket. De kan folk velge å tro på eller ikke tro på. Når det gjelder tapebeviset opplever jeg ikke at det er snakk om å tro eller ikke tro. Spørsmålet er om det var en taperest på Treholts koffert da han ble arrestert på Fornebu eller ikke. Vi kan dokumentere gjennom Fornebubildet at det ikke var en tapereste på kofferten. Dermed må de såkalte åstedsbildene være tatt etter arrestasjonen.

- Har den skapt mer oppstyr enn dere hadde trodd?

- Treholt-saken er nok noe større enn jeg trodde da jeg begynte med boka, og jeg har merket at kreftene som har interesser i denne saken er betydelig. Derfor er jeg også glad for at den tidligere POT-mannen nå har stått fram.

- Vil konkludere med at beviset er falskt
- Hva tror du gjenopptakelsen ender med?

- Jeg tror ikke at kommisjonen kan komme til en annen konklusjon enn at pengebeviset er falskt. Hvilke konsekvenser det får for Treholt-saken generelt ønsker jeg ikke å spekulere i.

Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier han er stolt og imponert over de to forfatterne.

- Vi kjenner jo både Geir og Kjetil Mæland som grundige og dyktige nyhetsjournalister. Derfor ga vi også Kjetil permisjon i flere måneder for å jobbe med denne saken.

- Jeg er som redaktør av Nettavisen både stolt og imponert over at to av våre nåværende og tidligere medarbeidere har klart å snu opp ned på en sak som har opptatt Presse-Norge i over 25 år, sier Gunnar Stavrum til Nettavisen.