Babui Ya'ari ble pågrepet da nigerianske soldater gjennomførte en razzia mot en etterretningscelle nordøst i landet, opplyser en militærtalsmann tirsdag.

Ifølge en uttalelse fra det nigerianske forsvaret, ledet Ya'ari et av Boko Harams etterretningsnettverk. Han skal ha hjulpet gruppa med å planlegge flere angrep, blant annet drapet på en lokal emir, samt bortføringen av 276 skolejenter i Chibok i april i år. 219 av jentene sitter fortsatt i islamistgruppas fangenskap.

Ifølge det nigerianske militæret brukte Ya'ari sin posisjon i en gruppe som kjempet mot Boko Haram, til å spionerer til fordel for de ytterliggående islamistene.

Også to kvinner som var medlem av etterretningscellen, ble pågrepet. Den ene av dem mistenkes for å ha samordnet pengeutbetalinger til islamistgruppa.

Bombe mot marked
Over 2.000 personer er blitt drept hittil i år i angrep Boko Haram antas å ha stått bak. Senest tirsdag morgen ble minst 15 mennesker drept da en kraftig bilbombe eksploderte på et marked i byen Maiduguri.


Bomben var skjult i en lastebil og eksploderte like ved et travelt marked i byen. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for bombeangrepet, men både Maiduguri og delstaten Borno, som byen ligger i, rammes hyppig av angrep fra islamistgruppa.

Rammer økonomien
For om lag ett år siden innledet det nigerianske militæret en offensiv mot islamistgruppa, men regjeringsstyrkene har så langt ikke klart å slå ned på og stanse gruppas blodige framferd.

Boko Haram ledes av Abubakar Shekau og har siden 2009 kjempet for å få opprettet en islamistisk stat i det muslimskdominerte nordlige Nigeria

Nigeria er Afrikas største økonomi og oljeprodusent. Men opprøret har destabiliserte mye av de nordøstlige delene av landet.

Etter bortføringen av skolejentene fra Chibok, har president Goodluck Jonathan også fått mye kritikk for ikke å ha gjort nok for å forsøke å finne jentene. Samtidig har bortføringen vakt et stort internasjonalt engasjement, blant annet gjennom kampanjen «Bring back our girls». (©NTB)

Fakta om Boko Haram

* Boko Haram blir gjerne oversatt med «Vestlig utdanning er synd».

* Den islamistiske terrorgruppen står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam, ikke ulik salafistenes.

* Grunnlagt i Maiduguri i Nord-Nigeria i 2002, under ledelse av Mohammed Yusuf.

* Var i starten en protestbevegelse mot korrupsjon og underutvikling som fikk mange tilhengere. Kjemper for en shariastyrt stat i Nord-Nigeria.

* Gikk under jorda da Yusuf ble pågrepet og henrettet i 2009. Dagens leder er Abubakar Shekau.

* Har siden da gått til en rekke angrep som kan ha kostet opptil 12.000 mennesker livet. Så langt i år er minst 2.000 drept.

* I april ble over 250 skolejenter bortført fra en skole i Chibok i delstaten Borno.

* Boko Haram samarbeider med andre terrororganisasjoner som al-Qaida i Maghreb (AQIM), somaliske al-Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO).

* Nigerias president Goodluck Jonathan har erklært full krig mot gruppen.