Bokselegende død

Duilio Loi var både verdensmester og europamester.

22.01.08 13:36

Italia er i sorg etter at det ble gjort kjent at tidligere verdensmester og europamester Duilio Loi har gått bort. Den populære legenden døde på Padre Pio sykehuset i Treviso sist lørdag, der han var under behandling for Alzheimers sykdom. Loi ble 78 år gammel.

Dominerte Europa
Bokseren som gikk under kallenavnet «Kongen av Milano» ble født i Trieste i 1929. Han proffdebuterte i en alder av 19 år i 1948, og var en av mange unge italienske menn som søkte lykken i bokseringen i årene etter 2. verdenskrig.

Loi vant sin første profftittel da han tok det italienske lettvektsmesterskapet (61,3 kilo) fra Gianluigi Uboldi i 1951. EM-tittelen kom med seier over danske Jørgen Johansen i Milano tre år senere og ga Loi innpass på verdensrankingen.

Skydd av verdenseliten
Innen proffboksing har EM-tittelen tradisjonelt vært et springbrett til en VM-kamp, og utallige europamestere har fått sin sjanse mot verdensmesteren basert på sin EM-status. Duilio Loi befinner imidlertid på listen over europamestere som ble skydd som pesten av verdenseliten.

Fra det tidspunktet Loi etablerte seg i verdensrankingen måtte han vente hele seks år, bokse 57 kamper (uten tap) og vinne en ny EM-tittel før han omsider fikk VM-sjansen – i vektklassen over den han konkurrerte i (lett-weltervekt, 63,6 kilo).

Bortdømt på bortebane
Den etterlengtede VM-kampen fant sted i San Francisco, California den 15. juni 1960. Tittelinnehaveren i lett-weltervekt på denne tiden var puerto ricaneren Carlos Ortiz – en bokser som i dag regnes blant tidenes beste innen sitt vektsjikte. At Ortiz møtte opp til sitt andre tittelforsvar med kampliste på 31-2 gir en pekepinne på hva slags urett Loi ble utsatt for i løpet av karrieren. Lois kampliste før duellen lød 102-1-7. Han hadde også vært rangert blant verdens beste boksere siden før Ortiz i det hele tatt debuterte som profesjonell.

Uretten skulle også fortsette for Loi, som til tross for å ha skadet sin høyre neve tidlig i kampen likevel klarte å holde verdensmesteren under press hele femten runders distansen. De 4.252 tilskuerne til stede i arenaen buet og pep da Ortiz ble annonsert som 2-1 vinner med smaleste margin.

Tok hevn
Tapet for Ortiz skulle imidlertid vise seg å bli det virkelige gjennombruddet i Lois karriere. Den omdiskuterte poengavgjørelsen rettferdiggjorde en returoppgjør, som denne gang skulle finne sted på italienerens hjemmebane. Lite kunne gå galt for Loi da han møtte opp i San Siro Stadium i Milano med 65.000 landsmenn i ryggen. 31-åringen bokset sin beste kamp i karrieren og realiserte endelig drømmen om å bli verdensmester.

Loi regjerte lett-weltervektklassen de neste to årene inntil han overraskende tapte for amerikanske Eddie Perkins. Italieneren gjentok imidlertid suksessen med å revansjere sine tap og vant tittelen tilbake allerede tre måneder senere.

Loi la opp som ubeseiret verdensmester i januar 1963. I årene etter karrieren jobbet han som formann i en organisasjon som fremmer og ivaretar rettigheter for profesjonelle boksere i Italia.

Duilio Loi ble innlemmet i International Boxing Hall of Fame (IBHOF) i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.