Gå til sidens hovedinnhold

Boligmarkedet koker i sommer

Som ventet har den sterke prisveksten på boliger flatet ut noe i sommervarmen, men det er fortsatt hett i boligmarkedet. Nå må du ut med nesten ti prosent mer for en leilighet i forhold til i fjor.

OSLO: Juli har tradisjonelt vært en måned preget av lavere priser og mindre aktivitet på boligmarkedet.

Forrige måned var intet unntak. Muligheten for å gjøre et sommerkupp er imidlertid ikke veldig høye – prisene har økt kraftig fra i fjor. Det viser de siste tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

LES OGSÅ: Så mye tjente du på å kjøpe bolig i fjor

Korrigert for sesongvariasjoner har prisene økt i juli. Nå må du ut med 0,8 prosent mer for en bolig enn det du måtte i juni i år.

Ser man på tallene fra i fjor er prisstingen formidabel for hele landet. Man må nå ut med hele 7,8 prosent mer for en bolig enn det man måtte i samme måned i fjor. Aller mest øker prisene i Drammen, med 11 prosent.

I Oslo øker prisene med 7 prosent fra samme måned i fjor, men kjøpte du Obos-leilighet i fjor kan du glede deg med at boligen din har steget med hele 12,5 prosent.

Gjennomsnittsprisen hittil i 2012 er 6,4 prosent høyere per kvadratmeter enn snittprisen for hele 2011.

Leiligheter stiger mest

Den mest formidable økningen finner man imidlertid på leilighetspriser. Er du på jakt etter leilighet må du nå ut med nesten ti prosent mer enn det du måtte for et år siden. Prisene på leiligheter stiger også fra juni til juli – noe som er svært uvanlig for feriemåneden juli.

Prisene for både eneboliger og delte boliger faller noe fra juni, men øker sett i forhold til i fjor.

I Oslo økte prisene med 8 prosent på leiligheter i forhold til juli i fjor.

Hektisk juli

Daglig leder i Privatmegleren Nordstrand, Soliman Sarwar, bekrefter det hete boligmarkedet. Han kan fortelle om en travel juli måned.

– Vi har hatt det hektisk, det har vært en folkevandring til visningene, sier Sarwar og forteller at de akkurat solgte en bolig på Mortensrud til 2.910.000 kroner. Den 80 kvm store leiligheten lå ute til 2.590.000 kroner.

Megleren sier at tilbudet har vært rekordlavt denne sommeren mens etterspørselen er stor.

– Rundt 600 boliger har ligget ute på markedet, det er lite selv på sommeren. Det har også vært svært få hengere, det vil si boliger som ikke har blitt solgt på våren. Det meste blir solgt veldig fort, sier Sarwar og presiserer at de stort sett har solgt leiligheter i juli.

– Mitt tips til neste år er at hvis du skal selge en toroms, selg den i juli, avslutter Sarwar.

Færre boliger til salgs

Ved utgangen av juli lå det 9559 boliger til salgs på finn.no. Det er det laveste tallet siden 2006.

I følge Soliman Sarwar har det vært 600 boliger ute til salgs i Oslo i sommer, mot normalt mellom 1000 og 1500.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin