Gå til sidens hovedinnhold

Boligplattform evakuert

En boligplattform på Njord-feltet i Norskehavet begynte å krenge onsdag morgen.

Alt ikke-kritisk personell er nå evakuert fra boligplattformen Floatel Superior på Njord-feltet til naboplattformen Njord A.

Cirka 40 av de 370 personene som befant seg på plattformen ble igjen for å sørge for at ting fungerer som det skal på den ellers forlatte plattformen. Det er kuling og 15 meter høye bølger i området.

Helikoptere går nå i skytteltrafikk mellom Njord A og et mottakssenter som er etablert på land-siden i Kristiansund, sier pressetalsmann i Hovedredningssentralen, Einar Knudsen, til Nettavisen

Et av flyteelementene på plattformen begynte å ta inn vann natt til onsdag. Det befant seg 374 personer om bord på plattformen.

Det skal dreie seg om en skade på det ene benet på plattformen som skyldes et anker som slo inn i en av tankene.

- Riggen fikk en skade i en ballasttank i natt, og det ble umiddelbart satt i gang arbeid for å stabilisere den, noe som tok en times tid, sier pressekontakt Ola Anders Skauby i Statoil til NTB. Plattformen hadde en slagside på rundt 4 grader før den ble stabilisert.

Prosessen med å stabilisere plattformen tok ifølge Skauby en times tid.

Selv om riggen er stabil, vurderer selskapet situasjonen som så alvorlig at de vil evakuere alt ikke-kritisk personell fra Floatel Superior.

Igangsatte evakuering
Hovedredningssentralen stod fra tidlig morgen klare til å bistå i evakueringen, men avventet på grunn av dårlig vær.

Det ble satt i gang evakuering med helikopter like etter klokken 10:30. Personellet overføres til Njord A-plattformen, som er en flytende stålplattform, med bore- og prosesseringsanlegg i tillegg til et boligkvarter.

Det er også etablert et mottak i Kristiansund.

Vet ikke årsaken
- Det er totalt mobilisert 6 helikoptre og et beredskapsskip for å bistå i redningsarbeidet. 12 personer er allerede fraktet over til Njord A-plattformen, og situasjonen er stabilisert. Vi jobber med å sørge for at personell og utstyr står klar for å ta hånd om mannskapene som har blitt evakuert. Det er nok kapasitet på Njord A for å ta imot mannskapenne, sier Morten Eek i Statoil til Nettavisen.

Det blir ikke aktuelt for personell å flytte tilbake til den skadde Floatel Superior-plattformen med det første. Ifølge Eek vil boligplattformen nå fraktes inn til land for å undersøke hvor store skadene er, og jobbe for å rette de opp.

Han kan ikke si noe om hvilket anker som slo inn i ballast-tanken eller hvor stort skadeomfanget er.

- Sikkerheten er ikke god nok
Statoil fikk samtykke fra Petroleumstilsynet i juni til å bruke plattformen som flotell i en periode med ekstra høy aktivitet på Njord-feltet.

Plattformen veier 29.000 tonn og har kapasitet til 440 personer.

Natur og Ungdom mener at dagens hendelser, sammen med flere andre, viser at sikkerheten på norske plattformer ikke er god nok.

- Det er selvsagt bra at dagens hendelse sannsynligvis ikke vil få negative konsekvenser for menneskeliv eller miljø. Det er likevel en bekymringsvekkende trend at det stadig oppstår uønskede hendelser på norske oljeplattformer, sier Ina Bjørnrå, Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Vil styrke Petroleumstilsynet
Natur og Ungdom viser til nestenulykken på Gullflaks C, hvor Petroleumstilsynet konkluderte med at det bare var tilfeldigheter at det ikke utviklet seg til en storulykke. '

«Samlet sett er det vår konklusjon at det er påvist alvorlige mangler ved Statoils planlegging av denne brønnen på Gullfaks, og ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktivitetene ble gjennomført på en forsvarlig måte», skrev Petroleumstilsynet 19. november 2010.

- Sikkerhet på sokkelen og faren for negative miljøkonsekvenser går hånd i hånd. Når sikkerheten er dårlig, er det større sannsynlighet for at det skjer ulykke som går på miljøet løs, og i verste tilfelle også kan koste menneskeliv. Oljeindustrien klarer åpenbart ikke denne oppgaven selv: Det er på tide med en betydelig styrking av Petroleumstilsynets ressurser, sier Bjørnrå.

Her kan du se en video av en Floatel Superior i storm, som er hentet fra YouTube:

HTML EMBED

Her kan du se video av Floatel Superior prøver å legge til Njord A.

HTML EMBED

Fakta om Floatel Superior

Dette er hentet fra Statoils hjemmeside:

Floatel Superior skal benyttes som flotell i en periode med ekstra høy aktivitet på Njordfeltet.

Floatel Superior er en dynamisk posisjonert (DP-3) halvt nedsenkbar innretning med boligmodul akterut og åpent arbeidsdekk forut.

Flotellet har plass for 440 personer i enkeltlugarer når den opererer på norsk sokkel.

Innretningen er et nybygg som ble levert i mars 2010 av Keppel FELS (Shipyard Road) i Singapore.

Flotel Superior drives av Floatel International AB (FIAB) i Gøteborg, Sverige. Floatel International AB fikk 22.12.2010 Ptils samsvarsuttalelse (SUT) for Floatel Superior.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid