Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene normaliserer seg

Boligprisene falt med 0,1 prosent sesongjustert i desember. Det er mindre enn de fleste hadde ventet.

VÅRT DISTRIKT: Boligprisene er nå i snitt 8,8 prosent lavere enn for et år siden. Tilsvarende tall for Oslo er derimot bare 3 prosent. Det viser boligprisstatistikken som ble presentert i dag, og som er utarbeidet av Econ Pöyry for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Finn.no.

Trend?

DnB Nor Markets forventet i forkant et sesongsjustert prisfall på 1,4 prosent. I november falt boligprisene med 1,4 prosent, mens fallet var på hele 2,9 prosent i oktober. I lys av dette holdt boligprisene seg svært godt i desember.

Jeg tror prisene vil flate ut. Vi har i hvertfall fått flere henvendelser i desember. Renta er satt ned, og folk er mer positive og vil handle, sier daglig leder Amit Sharma i Postbanken Eiendom på Bryn.

Han understreker imidlertid at desember er en måned hvor det er færre boliger på markedet, og at statistikken kan være preget av dette.

Folk tror vi har nådd bunnen, sier Sharma, som likevel innrømmer at det er vanskelig å spå om framtiden.

Eneboliger faller mest

I Oslo, som i resten av landet, er det eneboliger som gjør det dårligst med et prisfall på to prosent siste måned, mens gjennomsnittsprisen for leiligheter var en prosent lavere enn i november.

I hovedstaden er det leiligheter i Gamle Oslo som kommer dårligst ut med et prisfall på åtte prosent siste år, mens Vestre Aker gjør det best med en gjennomsnittspris for leiligheter på samme nivå som i desember 2007.

Økt omsetningstid

Det tok litt lengre tid å få solgt boligen sin i desember enn måneden før, og omsetningstiden i Oslo økte fra 28 til 33 dager i løpet av perioden. Statistikken viser likevel ikke nødvendigvis den faktiske salgstiden, siden annonser tas inn og ut av Finns system.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering