RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boligprisene på vei opp?

Sist oppdatert:
Boligprisene stiger og markedet begynner å fungere. Mange steder i landet er det duket for en skikkelig prisoppgang på grunn av rentefallet.

I denne spalten vurderte TV 2 Nettavisen boligprisene den 2. mai. Vår konklusjon var at objektive økonomiske faktorer talte for prisoppgang, mens psykologien holdt igjen markedet.

Konklusjonen står fortsatt, og den styrkes nå av at stadig flere tegn tyder på at omløpshastigheten på boliger stiger.

En gjennomgang TV 2 Nettavisen har hatt av et utvalg på 50 annonserte boliger i april og september, viser at andelen som raskt ble solgt, har steget fra 34 prosent til 58 prosent. Og raskere tempo på omsetningen er et godt bevis på at markedet "tetter seg til".

Et annet tegn er at de fleste boligene vi undersøkte, gikk for over verditakst. Mye tyder altså på at den negative stemningen snudde i sommer.

Flere rentefall og i denne sammenheng beskjeden vekst i arbeidsledigheten, gjør at kjøperne kan betale 20-25 prosent mer for bolig i dag enn for ett år siden.

Og når man begynner å bli rimelig sikre på at det er mulig å selge sin gamle bolig, starter flere og flere å lese boligannonser og regne på hva man faktisk har råd til.

"Hvis det er riktig at psykologien styrer markedet, kan prisutviklingen snu meget fort", skrev vi i mai.

Omtrent samtidig snudde trenden i Postbanken Eiendomsmegling:

- Vi har siden mai solgt flere boliger enn i fjor på samme tid. Boligene blir omsatt lettere og raskere, sier lederen, Øivind Rastad.

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Øivind A. Tandberg, følger opp: Psykologien har endret seg, folk er mer positive enn tidligere.

Dagens signal fra sentralbanksjefen om lav rente lenge, tror vi bare styrker denne positive stemningen i boligmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere