RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boligrush i Moskva

Mens boligmarkedet over store deler av verden faller, er det bolig-klondyke i Moskva.

Briter og andre vesteuropeere flokker seg mot russiske byer, de håper å tjene penger i et stigende boligmarked.

NA24 - din næringslivsavis

Det er tre faktorer som gjør det russiske boligmarkedet annerledes enn boligboomen i andre land, skriver Telegrapg.co.uk:

Ikke som andre marked
1. Under kommunistregimet var kun 1 prosent av boligmassen privateid. Men under Boris Yeltsins regime på 1990-tallet kjøpte millioner av leietagere seg inn i markedet, og privat eierskap er nå svært etterspurt.

2. Boligboomen har blitt fyrt opp av eksplosjonen i de globale energiprisene: Energieksporten har gitt Russland massiv økning i utenlandske reserver - fra 60 milliarder kroner på 1990-tallet til 2.350 milliarder kroner i fjor. Bølgene av oljedollar og gasseuro som flyter gjennom landet har endret landet fra et energi-Klondyke til et boligmarkedsrush.

3. Det finnes ikke noe subprime boliglånsproblemer i Russland. Eiendomskjøp foretas med kontanter, på grunn av et underutviklet bankvesen, veggen av energipenger og et gammeldags skattesystem. Mange av transaksjonene foregår riktignok innenfor bankenes vegger, men dette er bare så man ikke skal bli overfalt under pengeoverføringene.

Tredoblet prisene
Briter og vesteuropeere henger seg på.

Kanskje ikke rart når en tre roms leilighet sentralt i Moskva som ble solgt for 50.000 kroner i 1998 i dag er verdt rundt 10.000.000 kroner. De siste tre årene har boligprisene triplet seg. I 2007 steg boligprisene i Moskva i snitt med 10 prosent, men i de beste områdene steg de med 31 prosent.

Ifølge det britiske eiendomsmeglerfirmaet Knight Frank, som har etablert seg i Moskva, skal prisene stige mellom 18 og 25 prosent i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere