*Nettavisen* Nyheter.

Boligskatt kan gi svarteper

Mange vil ha økt boligskatt og kutte andre skatter. Med dagens regjering er det som å be en alkoholiker gurgle med sprit - og tro han vil spytte ut. Det siste skjer neppe.

19.05.08 00:06

(NA24-KOMMENTAR): Boliger er forsiktig beskattet i Norge. Du får fradrag for renter. Bor du i boligen slipper du gevinstbeskatning ved salg. Den spesielle boligskatten ble fjernet av den forrige regjeringen. Ligningsverdiene som danner grunnlag for formueskatt på bolig er lave (men også ganske tilfeldige). Og mange kommuner har ikke eiendomsskatt - selv om alt tyder på at den kommunale eiendomsskatten er på fremmarsj.Mange fagøkonomer mener den gunstige boligbeskatningen er uheldig og fører til at for store verdier legges i boliger, i forhold til andre investeringer.Den fremste talsmannen for dette synet har i det siste vært sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Han forklarer sitt standpunkt i

sin blogg på NA24.
Teori mot virkelighet

Hvis man tar en rent teoretisk tilnærming, har Andreassen og hans kolleger sikkert rett. Likevel mener jeg det er grunn til å være svært skeptisk til økt boligskatt.For det første er det betenkelig å innføre en betydelig hardere beskatning av boliger når man gjennom tiår via skattesystemet har oppfordret nordmenn til å spare i egen bolig. Dette har da også medført at boligen er den vesentlige delen av formuen til svært mange.Kanskje burde disse ha spart mer i obligasjoner, aksjefond eller noe annet – men det har de altså ikke gjort, på grunn av de skattepolitiske føringene som er gitt.Andreassen foreslår en egen boligskatt på 0,7 prosent. Forutsatt at man baserer det på realistiske boligverdier, betyr det at mange vil få en ekstraskatt på både 20.000 og 30.000 kroner årlig for ganske normale eneboliger i sentrale strøk.Gi og ta, eller bare ta?

Dessuten, og vel så viktig: Andreassen foreslår kutt i andre skatter for å nøytralisere boligskatten. Det er særdeles tvilsomt om det blir resultatet, i alle fall så lenge vi har dagens regjering.Den forrige regjeringen innførte utbytteskatt. Til gjengjeld skulle formueskatten kuttes. Den nye regjeringen valgte å beholde utbytteskatten, men vil ikke kutte formueskatten.NHO, som gikk med på utbytteskatt i bytte mot å fjerne formueskatten, sitter igjen med svarteper, og trygler nå om i det minste å få

slippe formueskatt på kapital som arbeider i bedriftene

. Det skjer neppe.På samme måte kan det tenkes at dagens regjering vil omfavne argumentasjonen for å beskatte boliger hardere. Men er det virkelig noen grunn til å tro at den vil gjennomføre kraftige kutt i inntektsskatten eller formueskatten, slik det legges til grunn av de fleste fagøkonomene som vil ha økt boligskatt? Sommerens utspill fra regjeringsmedlemmer tyder ikke på at skattekutt står høyt på agendaen.De som ber om økt boligskatt bør vokte sine ord. De kan fort bli bønnhørt.Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag