*Nettavisen* Nyheter.

Bolivia: - Kunne ikke rømt uten nytt navn

Foto: (Nano Cartagena/AP-Scanpix)

Den bolivianske ambassadøren mener det nye navnet spilte en helt avgjørende rolle i flukten.

23.02.10 12:18

Tidligere denne måneden ble det kjent at Lillesand-kvinnen (20), som er tiltalt i Bolivia for å ha smuglet 22,5 kilogram med kokain, hadde rømt fra Bolivia og kommet hjem til sine foreldre i Norge.

Det ble raskt kjent at lillesandskvinnen, som var midlertidig løslatt mot kausjon, hadde reist fra Bolivia med nytt pass utstedt fra konsulatet i La Paz. I januar hadde 20-åringen fått endret navnet sitt i folkeregisteret, og fikk dermed nytt navn i nødpasset.

Bolivias ambassadør hevder overfor Nettavisen at det ville vært umulig for 20-åringen å rømme fra landet dersom hun ikke hadde endret navn.

- Det er åpenbart at hvis hun hadde reist under sitt gamle navn, så ville hun ikke kunne forlate landet, sier Eugenio Poma, Bolivias ambassadør til Danmark, som er sideakkreditert til Norge.

- Ble ikke informert godt nok
Lillesandskvinnen fikk utstedt nytt pass i nytt navn fra det norske konsulatet i La Paz 8. februar. To dager senere sendte ambassaden i Buenos Aires et brev til Det bolivianske utenriksdepartementet og informerte dem om det nye passet.

- Jeg tror ikke at immigrasjonsmyndighetene ble informert godt nok om at hun hadde byttet navn. Jeg har alle datoene her, og den norske ambassaden sendte dette brevet 10. februar. Dette ble trolig mottatt fredag ettermiddag 12. februar. Over helgen så var kontorene stengt, og mandag og tirsdag var det ferie (karneval, red.anm.), sier Poma.

- Men den norske ambassaden fikk bekreftet 12. februar at bolivianske myndigheter hadde mottatt informasjonen?

- Hvis hun forlot landet etter den 12., så er det ikke noe problem, men hvis hun forlot landet før den 12., så er det et problem, understreker ambassadøren.

Les også: Kripos etterforsker kokaintiltalt
Les også: - Hun krevde 60.000 dollar

- Nå må vi sjekke alle internasjonale lover og muligheter. Hvis dette er gjort på korrekt måte, så vil vi ikke gjøre noe. Men hvis det ikke er gjort på riktig måte, så vil nok Bolivia mene at dette er uheldig, sier ambassadøren om utstedelsen av nødpasset.

Lillesandskvinnen kom hjem til Norge 14. februar, men dato for avreise fra Bolivia, og hvilken fluktrute som ble tatt i bruk, er ennå ikke kjent for verken for norske eller bolivianske myndigheter.

Blir ingen utlevering
Når det gjelder spørsmålet om en eventuell begjæring om utlevering, så har ikke bolivianske myndigheter tatt noen offisiell stilling til dette ennå.

- Dette er noe som den bolivianske statsadvokaten i Cochabamba må avgjøre, sier Poma.

Men Norge og Bolivia har ingen utleveringsavtale, og førstnevnte vil dermed ikke utlevere den kokaintiltalte 20-åringen til bolivianske myndigheter.

Mandag opplyste Kripos i en uttalelse at de hadde tatt ut siktelse mot 20-åringen for medvirkning til forsøk på innførsel av narkotika til Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.