*Nettavisen* Nyheter.

Bøllen mot despoten

Foto: Scanpix

Ordkrigen mellom tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl og Orkla-aksjonær Stein Erik Hagen er nok mer underholdende for tilskuerne enn ærerik for deltakerne.

Et nytt høydepunkt kommer i en kronikk i dagens utgave av Aftenposten. Der gir Heyerdahl Hagen huden full som svar på et tidligere angrep.

«Angrepet er både diskriminerende og kriminaliserende, og det kan være fristende å tro at Hagen ikke har vært ved sine fulle fem i gjerningsøyeblikket», skriver Jens P. Heyerdahl.

Kort fortalt beskriver Hagen den tidligere Orkla-sjefen som en maktsyk despot som brukte Orklas penger på å bygge en personlig maktbase og berike seg selv.

Orkla-sjefen, derimot, mener at eks-kjøpmannen viste en bøllete fremferd i kampen om Orkla, særlig da Finn Jebsen fikk sparken for en bagatell.

- Den måten det skjedde på var en grov krenkelse av grunnleggende prinsipper og lovgivning i arbeids- og næringslivet, skriver Heyerdahl.

Fra sidelinjen er det selvsagt underholdende å se to så profilerte næringslivsledere miste besinnelsen så fullstendig i offentlighetens lys. Rent menneskelig er det lettest å forstå Jens P. Heyerdahl som nok føler at eks-Rimi-kjøpmannen bit for bit undergraver ettermælet for den uten sammenlikning mest vellykkede industrihistorien i Norge etter krigen.

Og som industribygger når ikke Stein Erik Hagen den tidligere Orkla-sjefen til knærne.

Hagens hoveddisiplin er å samle store norske eierandeler og selge dem til utlandet.

På den annen side er det knapt noen tvil om at Orkla under Heyerdahl var et administrasjonsstyrt selskap der eierne ikke hadde stort de skulle sagt, og hvor Heyerdahl trakk i tråder i åpne og skjulte nettverk i det norske næringslivet.

Det gikk på 80- og 90-tallet, men tiden for egenrådige konsernsjefer ser ut til å være over.

For Orklas del er det mest spennende nå om selskapet kan ha en styreformann som åpenbart er på kollisjonskurs med de ansatte, ledelsen og flere tunge aksjonærer, men som står på god fot med Stein Erik Hagen (som dog ikke eier mer enn cirka 10 prosent).

Det er det Orkla-kampen handler om akkurat nå - og ikke Hagen og Heyerdahls kamp om snøen som falt i fjor.

Er Jens P. Heyerdahl en despot eller er Stein Erik Hagen en bølle? Debatten tar du på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag