OSLO (Nettavisen, NTB): - For hver åpning vi gjør, øker risikoen for at flere blir smittet. Derfor har regjeringen besluttet at vi skal åpne gradvis, kontrollert og over tid, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på en pressekonferanse om nye reiseråd og koronasituasjonen onsdag, samme dag som ny reiseråd trer i kraft og åpner for feriereiser til land som Storbritannia, Frankrike, Spania og Italia.
- Det er ingen anbefaling at du skal reise til utlandet, understreket Bollestad.
Les også: Nakstad: – Pandemien er i full fremmarsj i verden
- Et stort ansvar
- Det hviler et stort ansvar på hver og en av oss. Dersom en reiser, er det viktig å ta forholdsregler. Hold avstand, vask nevene og bli hjemme om du blir syk, sa Bollestad.
Bollestad sier til NTB at hun ikke syns signalet fra regjeringen er tvetydig.
Folk må ta selvstendige valg, påpeker hun og viser til at noen også har helsemessige grunner til å reise til varmere strøk på sommerstid.
– Det gjør at vi skal ha respekt for de valgene folk tar, sier statsråden.
– Er det skambelagt å reise til Syden nå?
– Det skal det ikke være. Men vi gir råd, sier Bollestad.
– Vi pålegger ikke folk reiseskam. Men staten kan ikke ta valg for folk, forklarer hun.
Bollestad deltok på pressekonfansen som vakthavende statsråd og regjeringens representant. Videre deltok assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og overlege Siri Feruglio i Folkehelseinstituttet .
- Den enkelte må gjøre en selvstendig vurdering, sa Nakstad på pressekonferansen om ferie- og fritidsreiser og understreket at muligheten for å reise til landene på grønn liste ikke er det samme som en anbefaling.

Nye reiseråd gjelder fra i dag - hit kan du reise på ferie
Ber folk være forsiktige
Samtidig ser heller ikke Nakstad noen grunn til å påføre folk reiseskam hvis de velger å benytte muligheten til å reise utenlands nå i sommer.
– Det viktige er at man tar gode forholdsregler, setter seg inn i situasjonen og tester seg hvis man får symptomer når man kommer hjem, sier Nakstad til NTB.
– Hvis folk følger de reglene, så er det ingen grunn til å skamme seg.
Nakstad gir likevel uttrykk for forståelse for at rådene kan framstå som tvetydige.
– Det er mange dilemmaer i koronapandemien, og dette er ett av dem, sier han.
– Men på ett eller annet tidspunkt må man gjenåpne grensene. Det betyr ikke at smitterisikoen er neglisjerbar. Derfor har alle land fortsatt strenge smittevernregler. Og vi anbefaler folk å tenke seg om før de reiser.
Koronatall fra uke 28
- 63 nye personer ble meldt smittet med covid-19. Det er en nedgang fra 64 meldte smittede uken før (uke 27). Hittil er det meldt at 8 983 personer er smittet av koronavirus i Norge.
- Av landets kommuner var det 20 som meldte om smitte sist uke. Det betyr at de langt fleste av landets 356 kommuner ikke rapporterte om nye smittede.
- 381 842 personer er så langt testet i epidemien (per 5. juli), hvorav 23 979 i uke 28.
- Andelen av de som testes som fikk påvist smitte gikk ned, fra 0,27 % i uke 27 til 0,26% i uke 28.
- Det var 1 nye innleggelse i sykehus, og 1 ny innleggelse i intensivavdeling siste uke.
- I Norge har epidemien så langt tatt 253 liv.
Beregner R-tallet til 0,82
Spredningen av koronavirus er fortsatt lav i Norge. Det viser de siste uketallene fra Folkehelseinstituttet.
Basert på resultater fra matematiske modeller estimeres reproduksjonstallet i Norge etter 11. mai 2020 til å være 0,82 .
I den siste ukerapporten presenterer FHI resultater fra en ny modell som raskere skal fange opp endringer i R. FHI beregner at det totalt har vært mellom 32.532 og 42.061 smittede Norge, og av disse er cirka 24 prosent diagnostisert.
Det har vært en nedgang i nye tilfeller de siste ukene, men med få nye tilfeller og innleggelser vil det samtidig bli større usikkerhet i reproduksjonstallet, ifølge FHI.
Se tabell: Nye smittetilfeller og døde i Europa siste 7 dager per 14. juli
Nye reiseråd gjelder fra 15. juli
Fra og med i dag, onsdag 15. juli, er flere land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området unntatt fra Utenriksdepartementets reiseråd som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.
Det gjelder blant annet Spania, Hellas, Storbritannia, Tyskland og deler av Sverige.
Folkehelseinstituttet understreker at det nødvendigvis ikke er trygt å reise til disse landene, selv om de nå befinner seg på lista over karantenefrie land.
Les også: 27 nye koronadødsfall i Sverige
- Nordmenn på ferie i utlandet må alltid følge med på reiserådene i det landet de er i og hva som gjelder når de kommer tilbake til Norge. Vi følger fortløpende med på situasjonen, og land kan endre seg fra grønt til rødt mens man er på ferie, slik at man må ta høyde for at man kan bli nødt til å være i karantene i 10 dager etter at man kommer hjem fra ferie, uttalte overlege Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen før pressekonferansen.
Les også: Lovende resultater fra vaksinetest i USA. Dette sier FHI
Infografikk: Se utviklingen i daglige nye bekreftede smittetilfeller i Frankrike, Hellas, Italia, Storbritannia og Spania (Kilde: Our World in Data).