*Nettavisen* Nyheter.

Bombardementet fortsetter i Gaza

Et israelsk helikopter evakuerer soldater under en av offensivene onsdag. Foto: Baz Ratner (Reuters)

Minst 15 drept i løpet av natten.

Gaza by (NTB-Reuters-DPA): Israelske styrker fortsatte sitt bombardement av bygninger på Gazastripen i formiddagstimene onsdag. Det var ingen tegn til at Israel ville gi etter for internasjonalt press om å stanse det stadig flere land kaller overdreven brutalitet og maktbruk.

Minst 15 palestinere ble drept ulike steder i løpet av natten, og i morgentimene ble det meldt om fire nye drepte, blant dem to barn, da stridsvogner hamret løs på flere bygg i byen Khan Yunis.

Det ble også meldt om sterk skyting og stor Hamas-motstand i området der det eneste kraftverket på Gazastripen ligger.

Israel avviser

En av Israels nøkkelpolitikere, tidligere utenriksminister Tzipi Livni, sier at det ikke blir snakk om noen våpenhvile før «tunnelprosjektet» er ferdig.

– Det er et militært mål som vi skal nå, sier Livni som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus innerste sikkerhetskabinett, en gruppe på sju personer som i realiteten styrer offensiven og bestemmer når målene er nådd.

Israelske militærmyndigheter har sagt at omfanget av Hamas-bygde tunneler fra Gaza og inn på israelsk område er langt større enn antatt. Israelske ledere gjentar at det ikke er snakk om å knuse Hamas, men å vingeklippe organisasjonen slik at den ikke lenger skal kunne skyte raketter inn på israelsk område eller ta seg inn i Israel under bakken.

Ikke belønne

Livni sa onsdag at Israel ikke vil «belønne» Hamas ved å stanse offensiven nå. Hun oppfordret organisasjonen til å godta det opprinnelige egyptiske forslaget til våpenhvile, et utkast som det nå gjøres intense forsøk på å justere.

Egypt leder dette arbeidet fra Kairo, men det er møtevirksomhet i flere byer i Midtøsten-regionen.

Hamas avviste det egyptiske forslaget, da det ikke inneholdt forsikringer om at den israelske blokaden av Gazastripen vil bli løftet.

Hamas må velge

USAs utenriksminister John Kerry var tirsdag i Kairo, der han blant svært mange også møtte utenriksminister Børge Brende. Kerry sa sent på kvelden at Hamas står overfor en grunnleggende beslutning som vil ha vidtrekkende følger for den palestinske befolkningen på Gaza.

Onsdag hadde Kerry forflyttet seg til Israel, der han skulle møte statsminister Netanyahu i Jerusalem og senere presidenten for de palestinske selvstyreområdene, Mahmoud Abbas, på Vestbredden.

Abbas kom tirsdag kveld tilbake til Ramallah etter flere dager med samtaler i Kairo, Tyrkia og Qatar. Abbas uttrykte sterkt sinne og frustrasjon over de dramatiske tapstallene på palestinsk side.

UNICEF meldte tirsdag at en betydelige andel av dem er barn mellom fem måneder og 17 år.

– Vi vil aldri glemme eller tilgi, sa Abbas. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.