RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bombe mot ytringer

Bombeangrepet i Pakistan er et angrep på ytringsfriheten, skriver ANBs redaktør Tor Axelsen i denne kommentaren.

Av Tor Axelsen, redaktør i ANB

Bombeangrepet mot den danske ambassaden i Pakistans hovedstad Islamabad, er sannsynligvis en protest mot at danske aviser igjen har trykket karikaturtegningene av profeten Muhammed. Hvem som står bak, er uklart. Det behøver ikke være kjente militante organisasjoner. I Pakistan har det også vokst fram mange mindre grupper uten tilknytning til kjente organisasjoner. Men det er lite trolig at selvmordsbomberen opererte helt på egen hånd.

Forhåpentligvis vil pakistansk politi finne de ansvarlige. Skadene på den danske ambassaden er forholdsvis beskjedne. Langt verre er det at selvmordsbomberen tok livet av minst åtte andre og skadet enda flere alvorlig. Lokalt ansatte ved ambassaden og pakistanske sikkerhetsfolk er blant de drepte og skadde, ifølge den danske utenriksministeren.

Mange trusler
Danmark og danske institusjoner i muslimske land har vært utsatt for angrep og trusler siden Jyllandsposten trykket karikaturtegningene av profeten Muhammed i september 2005. Saken har ulmet hele tiden siden, og ble ekstra varm da flere aviser trykket dem på nytt i år. Danmark har også deltatt sammen med amerikanerne i Irak, og danske soldater har vært i kamp med Taliban sør i Afghanistan.

At noen ville forsøke å slå til mot den danske ambassaden i Islamabad, er derfor ingen overraskelse. Det er mer egnet til å forbause at pakistanske myndigheter ikke er i stand til å beskytte ambassaden og dens personell, slik de er forpliktet til i henhold til internasjonale konvensjoner.

Brutal vold
Danmarks utenriksminister Per Stig Møller sier at de som står bak bombeangrepet må være folk som vil forpeste forholdet mellom Vesten og den muslimske verden. Det har han sikkert rett i. De kreftene som tyr til brutal vold når de skal protestere mot ytringer de ikke liker, er motstandere av verdier vestlige demokratier bygger på, som ytringsfriheten. De som dreper og lemlester i islams navn levendegjør i virkeligheten karikaturtegningen av profeten med en bombe i turbanen, den som har gjort så mange muslimer, også her i landet, så rasende.

Jyllandsposten, og alle andre som seinere har gjort det, hadde selvsagt rett til å trykke karikaturene av Muhammed, selv om det i mange muslimers øyne er en grov synd. Trykkingen er en del av den ytringsfriheten som vestlige demokratier bygger på. I våre land er det også lov å spøke med religioner og religiøse symboler. Men det er også lov til å veie viktigheten av ytringene opp mot virkningen av dem. I 2005 valgte de fleste norske redaktører å la være å gjengi de danske karikaturene. Hvis tegningene fremdeles skal bli møtt med vold av enkelte, er det grunn til å revurdere. For å forsvare ytringsfriheten.

Se flere debatter her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere