RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bombeaksjon på Blindern avblåst


AKSJONERTE: Den bombelignende gjenstanden som ble funnet på Blindern onsdag morgen, var ikke reelt sprengstoff. Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)
AKSJONERTE: Den bombelignende gjenstanden som ble funnet på Blindern onsdag morgen, var ikke reelt sprengstoff. Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Undersøkelsene viser at det ikke dreide seg om reelt sprengstoff.

BLINDERN/OSLO (Nettavisen): Den bombelignende gjenstanden som ble funnet i forbindelse med at en vekter ble skutt på Blindern natt til onsdag, var ikke reelt sprengstoff.

Det viser de foreløpige undersøkelsene, opplyser Oslo politidistrikt på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

- Gjenstanden var egnet til å skape frykt, fordi den ser ut som en ekte bombe. Intensjonen bak dette får videre etterforskning vise, sa stabsjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, under pressekonferansen.

Leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, opplyser om at skyteepisoden etterforskes som et drapsforsøk.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva politiet har å gå på.

- Per nå er det ingen som er mistenkt i saken, og vi håper de sporene vi har nå skal lede oss videre. Vi er veldig avhengig av at folk som kan ha vært i området tar kontakt med politiet.

- Det aktive søket er avsluttet

I flere timer onsdag morgen jobbet politiets bombegruppe med å finne ut av om gjenstanden faktisk var sprengstoff. Den ble funnet like i nærheten av stedet hvor vekteren ble skutt.

Like etter klokken halv elleve fortalte politiets innsatsleder på stedet - Torgeir Brenden - at politiet skulle uskadeliggjøre gjenstanden, fordi de ikke kunne utelukke at den er farlig.

Kort tid senere kunne den samme innsatslederen opplyse om at situasjonen på universitetsområdet er avklart, og at bombegruppa avslutter sitt arbeid.

- Gjenstanden er uskadeliggjort og det aktive søket etter gjerningsmennene er også avsluttet, men etterforskningen fortsetter for fullt.

Det var noe før klokka 03.00 at en vekter ble truffet i brystet av ett av fem pistolskudd da han tok opp forfølgelsen av to menn som han syntes oppførte seg mistenkelig. Timer senere fant politiet det de mener kan være en bombe. Gjenstanden vil bli sprengt og uskadeliggjort.

Skytingen etterforskes ved voldsavsnittet som drapsforsøk. Politiet har sikret videobilder fra universitetsområdet, men har så langt ikke fått analysert dem.

I forbindelse med hendelsen vil myndighetene fortløpende vurdere hvilke tiltak som er nødvendig å iverksette, skriver justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.


Høye lyder og smell

«Gjenstanden som er funnet er trolig laget for å se ut som en bombe, men vi vet foreløpig ikke om den inneholder sprengstoff», skriver politiet i en pressemelding.

Politiet varsler om at uskadeliggjøringen vil medføre høye lyder og smell og har opprettet en forbudssone for fly og droner over området med en radius på to nautiske mil. En stor del av universitetsområdet er avsperret og politiet jakter på de to mennene.

Gjenstanden ble funnet nær Apalveien og Kjemibygningen like før klokka 7, rett ved stedet der skyteepisoden fant sted.

Politiets sikkerhetstjeneste har vært i tett dialog med politiet fra morgentimene, melder TV 2.

JAKTER GJERNINGSPERSONER: Politet har satt i gang et bredt søk etter de to gjerningspersonene som skal ha skutt en vekter ved Universitetet på Blindern i Oslo natt til onsdag. Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)


Skutt i brystet

Nokas-vekteren hadde på seg en vernevest som beskytter mot stikk med kniv da han ble skutt med det politiet mener er pistol, kaliber 22. Han er lettere skadd og er innlagt på sykehus. Vekteren meldte selv ifra til politiet klokka 2.43.

Han har beskrevet mannen som skjøt som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk, og var iført rød caps, svart jakke og grå sko.

SPERRET AV: T-banestasjonen på Blindern er sperret av etter funn av det politiet omtaler som en mistenkelig gjenstand. Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)


I løpet av morgenen fant politiet en svart jakke ved Blindern T-banestasjon som de tror kan tilhøre en av mennene. Deler av stasjonsområdet er avsperret, men trafikken går som normalt, opplyser Ruter til NTB.

En bombelignende gjenstand er funnet på området til Universitetet i Oslo på Blindern onsdag morgen.


Skyteepisoden er den andre på under ett år hvor våpen blir brukt mot Nokas-vektere på universitetsområdet i Oslo. Etter denne hendelsen ble det bestemt at det var nødvendig med vernevest på universitetsområdet. Kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas sier til Aktuell Sikkerhet at de nå vil evaluere risikoen på universitetsområdet på nytt.

Tre vektere ble kalt inn for å jobbe på Blindern onsdag morgen.

– Vi føler oss ikke trygge. Tidligere har det vært knivstikking her, nå er en av våre skutt. Det er skremmende, sier en Nokas-vekter til Dagbladet.


Bedt om å holde seg hjemme

Politiet har søkt med bombehund i buskaset på aktuelle steder på jakt etter gjenstander som kan settes i forbindelse med saken, men opplyste at det så langt ikke er funnet ytterligere mistenkelige gjenstander.


UNDERSØKER: Politiet har sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand er funnet. Politiet jakter også på to menn etter en skyteepisode. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Et stort politioppbud er på plass i området for å sørge for at ingen tar seg forbi sperringene som er satt opp. Det er også flere brannbiler og en ambulanse på plass. Nokas-vekterens bil sto innenfor sperringene onsdag morgen.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe sier til NTB at beredskapsledelsen ved universitet har vært på plass fra morgentimene onsdag og samarbeider tett med politiet.

Universitetet har sendt melding til de berørte ansatte og øvrig personale om situasjonen og at byggene inntil videre er stengt for virksomhet. Studenter kan foreløpig ikke komme inn på universitetsområdet på Blindern.

Andre ansatte og studenter kan komme til Blindern som vanlig og følge med på universitets nettsider for oppdatert informasjon. (©NTB)STORE POLITISTYRKER: Politi, bombegruppa, politihunder og brannvesen er tilstede på Blindern. Foto: Scanpix


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere