Bombeangrep i Tyrkia

Foto: UGUR CAN (Afp)

Minst 22 personer skal være skadd i et bombeangrep i Istanbul i Tyrkia. - Dette peker i retning av PKK, sier Tyrkia-ekspert.

31.10.10 15:39

Eksplosjonen skjedde på Taksimplassen midt i byen, i nærheten av en politistasjon, og tyrkiske medier melder at bombeangrepet var rettet mot et politikjøretøy, melder Sky News.

Så langt er det meldt om 22 skadde, melder BBC. Tolv sivile og ti politimenn er blant de skadde, melder den tyrkiske TV-kanalen NTV.

I tillegg er det ubekreftede meldinger om to drepte.

- Øyevitner jeg har snakket med sier de så minst to lik som ble fraktet av gårde, sier Al Jazeeras reporter på stedet, Anita McNaught.

- Våpenhvile avsluttet i dag
Seperatistbevegelsen PKK (Kurdistans Arbeiderparti) har flere ganger gjennomført angrep i Istanbul. PKK kjemper for en uavhengig stat.

- I det siste så har ikke PKK valgt storbyer i Vest-Tyrkia, men de har konsentrert seg om militære mål, sier Tyrkia-ekspert og forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Pinar Tank, til Nettavisen.

- Men det har vært en våpenhvile som utløper i dag. Det har vært en politisk prosess som ble igangsatt for ett år siden, Det demokratiske initiativet, som skulle ta opp det kurdiske spørsmålet i Tyrkia. Men myndighetene har ikke klart å innfri, og PKK er veldig skuffet. Dette kan være et tegn på at de har kommet på banen igjen med å være voldelige, sier Tank.

- Peker i retning av PKK
- Dette peker i retning av PKK på grunn av våpenhvilen som utløper i dag. Det andre er at PKK vanligvis ikke har storbyer som mål fordi de ønsker å få befolkningen og verdens sympati. De har i så fall valgt å gjøre dette en tidlig søndag morgen, når det er veldig få folk som blir rammet, så de sender en beskjed uten å drepe for mange for ikke å miste sympati. De kunne ha gjort dette på en lørdag kveld, sier hun.

- Men dette er bare spekulasjoner, sier hun.

- Men det kan også være andre som står bak. Det kan være knyttet til Al-Qaida, men det kan også være høyreekstremistiske grupper som mener politiet har for nære bånd til islamistiske bevegelser, sier Tank.

- Selvmordsbomber bak angrepet
Journalist Dorian Jones, som er på stedet, sier til Sky News at han hørte en kraftig eksplosjon etterfulgt av flere skudd.

- Jeg kan se det som ser ut til å være levninger av et lik liggende utenfor en politibuss, sier Jones til nyhetskanalen.

Ifølge ubekreftede meldinger var det en selvmordsbomber som sto bak angrepet.

- Det virker som at noen som var utstyrt med en bombe, forsøkte å komme seg om bord på en av bussene, sier Jones.

- Bomben gikk av for tidlig, og det virker som at personen som bar den er blitt drept.

- Ingen nordmen rammet
Taksimplassen er et yndet turistmål i Istanbul, men ingen nordmenn skal være berørt i angrepet.

- Vi har foreløpig ikke fått meldinger om at nordmenn skal være rammet, sier kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

Området er avsperret og alle de skadde er fraktet til sykehus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag