Bombemannen ble utstøtt av moskeen

Foto: - (Afp)

Meningene hans ble for ekstreme for trosfellene.

13.12.10 21:31

Mannen som mistenktes å være han som sprengte seg selv i lufta midt i julehandelen i sentrum av Stockholm lørdag, opplevde å bli støtt ut av moskeen han tilhørte i Luton i England. Årsaken skal ha vært hans ekstreme synspunkter, melder Sky News.

Men svensk sikkerhetspoliti, Säpo, hadde aldri Taimour Abdulwahab på radaren.

- Han er helt ukjent for Säpos virksomhet. Det finnes ikke noe på ham fra tidligere, sa sjefanklager Thomas Lindstrand på en pressekonferanse mandag.

Ble kritisert av trosfeller
Taimour Abdulwahab, som svensk politi sier de er 98 prosent sikre på er bombemannens identitet, var tilknyttet Luton Islamic Centre. Moskeens leder, Qadeer Baksh, forteller til Sky News at han vekte oppmerksomhet med sine ekstreme synspunkter og til slutt dro etter at flere trosfeller kritiserte ham for dette.

Abdulwahab skal ha flyttet til Storbritannia og Luton i Bedfordshire for ni år siden og bodde der for inntil tre uker siden.

Kobling til norsk islamittisk nettsted
Ifølge Aftonbladet.se besøkte han flittig nettsteder koblet til radikal islamisme.

Han skal blant annet ha vært medlem av Facebook-siden Yawn al-Qiyaamah (dommedag), som prydes av en illustrasjon der Tower Bridge i London er omsluttet av ekstreme bølger og en atomsopp. Facebook-siden oppgir Akersgata i Oslo som tilholdssted for gruppen bak siden, «Land of Allah».

Overfor Nettavisen opplyser PST at de følger etterforskningen av saken i Sverige nøye, men at man så langt ikke har opplysninger om noen koblinger til Norge.

Kom med husransakelse
Britisk politi kom like før midnatt søndag til hjemmet hans i Luton med en husransakelse. Her bodde han med kone og tre barn, det yngste født i år. Kona og barna ble ført bort av politiet ved 01-tiden. Kona sier til den svenske avisa Expressen at hun er fortvilet.

Svensk politi tror at Taimour Abdulwahab brakte med seg tre bomber til julehandelen i Stockholm og at han var på vei til Centralstationen og varehuset Åhléns da en bombe gikk av ved en feil lørdag.

Etterforskning pågår for fullt
Etterforskningen pågår for fullt med vitneavhør og tekniske undersøkelser. Bombematerialet skal analyseres nærmere, og det skal foretas en obduksjon av avdøde.

Sjefanklager Thomas Lindstrand bekreftet mandag at politiet kan knytte bilen som eksploderte og tok fyr i forveien til den mistenkte bombemannen. Han kjøpte den i november.

Ifølge politiet er han født i 1981 i Midtøsten. Svenske og britiske medier skriver at han er fra Irak. Han ble svensk statsborger i 1992 og har bodd i Sverige i noen år. Han har også bodd i Storbritannia.

- Kunne ha forårsaket store skader
- Han var velutstyrt når det gjelder bombemateriale, og det er grunn til å tro at han var på vei til et sentralt område, kanskje Centralstationen, kanskje Åhléns, ble det opplyst på pressekonferansen.

- Hadde alt eksplodert på en gang, kunne det ha forårsaket veldig store skader, sa Lindstrand.

Politiet sier han var alene om selve handlingen, men tror han har hatt flere med seg i planleggingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Luton

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag