Storbritannia, USA og Frankrike gikk lørdag i gang med angrepet på Muammar Gaddafis styrker i Libya. Andre land, som Danmark, Canada og Spania, kom søndag med mer flykapasitet. Admiral Mike Mullen, sjef for USAs generalstab, sier søndag at flyforbudssonen over Libya nå blir håndhevet og at Gaddafis styrker ikke marsjerer mot Benghazi, melder BBC.

Les også: Her er Gaddafis tordentale

Se bildene: Slik rammet koalisjonen Libya

- Hvis dere vil ha en lang krig, er vi klare
Muammar Gaddafi sa i en tale kringkastet på statlig fjernsyn søndag at luftangrepet er å betrakte som terrorisme. Han sa hele det libyske folk nå er bevæpnet og vil forsvare seg.

- Vi har til og med trent våre kvinner til å kjempe. De er opplært til å bære våpen og bruke våpen, sa Gaddavi i talen.

- Vi lover dere; hvis dere vil ha en lang krig, er vi klare. Vi er ikke redde, vi lar oss ikke skremme. Vi vet at vi vil vinne, sa han videre ifølge Al Jazeera.

Største siden Irak-krigen
Militæraksjonen, som har fått navnet «Odyssey Dawn», er den største internasjonale militære intervensjonen i araberverdenen siden invasjonen av Irak i 2003, melder nyhetskanalen Al Jazeera. Den kommer i kjølvannet av FN-resolusjonen som sanksjonerer en flyforbudssone over Libya og åpner for bruk av alle tilgjengelige midler for å beskytte sivilbefolkningen.

Det er mer enn en måned siden opprørere i Libya innledet forsøket på å styrte landets leder, oberst Muammar Gaddafi, som har styrt landet siden militærkuppet i 1969.

Pentagon opplyser at amerikanske og britiske styrker har avfyrt mer enn 100 raketter mens franske fly rettet angrep mot Gaddafi-lojale styrker som angrep opprørsbyen Benghazi, melder BBC News.

Raketter rammet forsvarsanlegg i hovedstaden Tripoli og Misrata.

Antiluftskyts kunne høres gjennom natten i Tripoli, der statlig libysk TV melder at boligområder i byen og et tankanlegg som forsyner Misurata er truffet. De hevdet også at 48 mennesker er drept og 150 skadet i angrepene, men uten at det så langt har vært mulig å få dette bekreftet fra uavhengig hold, melder Al Jazeera.

- Korsfarere og kolonimakter
Gaddafi selv truer med å åpne landets våpendepoter slik at folket kan forsvare Libya. I en tale som ble kringkastet på TV i Libya sa han at libyere må forsvare seg mot angrepet som han kalte en aggresjon fra korsfarere og kolonimakter.

Russland og Kina beklager angrepet
Det var franske kampfly som innledet angrepet lørdag.

Russland, Kina og Den afrikanske union (AU) beklager den militære intervensjonen i Libya. I en uttalelse søndag ber AU om øyeblikkelig stans i angrepene, rapporterer nyhetsbyrået AFP ifølge Al Jazeera.

Vestlige journalister i Tripoli melder at det ikke er vanskelig å finne folk som sverger lojalitet til Gaddafi og at det ikke er grunn til å tvile på deres oppriktighet.

- Men man kan lure på hva som er i hodet på millionene som ikke deltar i sinte demonstrasjoner til støtte for Libyas leder, heter det i en Twitter-melding fra BBC-korrespondent Allan Little.

- En libyer kan være stolt av seg selv
Han har snakket med en libyer i Tripoli, Sami, som forklarer sin støtte til Gaddafi slik:

- Vi har levd i fred og harmoni i 42 år. Han forandret situasjonen for Libyas innbyggere. Vi levde i blikkskur, vi hadde ikke biler, vi kunne ikke gå på skolen, ingen sykehus, ingen utdanning - han brakte oss alt dette. En libyer kan holde hodet høyt og være stolt av seg selv, sier Sami ifølge BBC.

Se viseadmiral William Gortney redegjøre om operasjon Odyssey Dawn på en pressekonferanse lørdag i videovinduet under.

HTML EMBED
HTML EMBED

View Kampen om Libya in a larger map

Libya søndag 20. mars

SØNDAG

12.56: Lederen for USAs generalstab, Mike Mullen, sier flyforbudssonen over Libya nå blir håndhevet og at Gaddafis styrker ikke marsjerer mot Benghazi. (BBC)

12.52: Statlig libysk fjernsyn sier 48 mennesker er drept mens 150 personer er såret etter nattens missilangrep mot Libya. Misrata er blant byene som er blitt angrepet.

12.40: Et lokalt sykehus sier til nyhetsbyrået AFP at 94 mennesker ble drept i Gaddafis angrep mot Benghazi fredag kveld og lørdag morgen.

10.29: Gaddafi: Vi lover dere; hvis dere vil ha en lang krig, er vi klare. Vi er ikke redde, vi lar oss ikke skremme. Vi vet at vi vil vinne. (Al Jazeera).

10.29. Muammar Gaddafi holder ny tale på TV. «Uansett hvor stor hær du har, kan du ikke bekjempe det libyske folk». Sier luftraidet er å betrakte som terrorisme. (Al Jazeera)

09.53: Innbyggere i den opprørskontrollerte byen Misrata sier Gaddafi-lojale snikskyttere er på hustakene i sentrum av byen (Reuters).

09.46: Korrespondent David Loyn fra World Affairs sier britiske RAF har fløyet sine lengste bomberaid siden Falklandskrigen i 1982. Siden Frankrike innledet angrepene lørdag har det vært klart at det handler om mer enn å håndheve en flyforbudssone. I den første fasen av operasjonen har man konsentrert seg om å ramme målene som hindrer regjeringsstyrkene i å fortsette offensiven mot opprørerne i øst. (BBC).

08.02: Mer flykapasitet på plass på basene i Middelhavet, fra Canada, Danmark og Spania. Er ventet å være på vingene i løpet av dagen. Frankrikes utenriksminister Alain Juppe sier raidene vil fortsette inntil oberst Gaddafi stanser angrepene på sivile, trekker sine tropper tilbake og lar libyere få uttrykke sine ønsker om et demokrati. (BBC).

08.00: Oppsummering: Vestlige styrker har fortsatt sine angrep fra luften og vannet mot mål i Libya gjennom natten. Amerikanske og britiske marinestyrker har avfyrt mer enn 100 cruiseraketter mot det som skal være luftforsvarsanlegg rundt hovedstaden Tripoli og i byen Misrata. Franske og britiske fly har også angrepet mål på bakken, melder BBC.

LØRDAG

21.45: Amerikanske og britiske skip avfyrer 110 Tomahawk-raketter mot Libya, melder Pentagon (CNN).

16.00: Allierte fly er i gang med å stanse angrepene til Libyas regjeringsstyrker mot Benghazi, opplyser Frankrikes president, Nicolas Sarkozy (NTB).

Følg live-dekningen om Libya på BBC her

Følg live-dekningen på Al Jazeera her

MER OM LIBYA:

Her er Gaddafis tordentale
Slik rammet koalisjonen Libya
Dette skal Gaddafis menn kjempe mot
Har åpnet ild mot sine første mål
Franske jagerfly har startet operasjonene mot Gaddafi
- Riktig å gripe inn
Norske F-16 kampfly til Libya innen kort tid
- Frankrike, USA og Storbritannia gir ultimatium til Libya
Nordmenn har allerede overvåket libysk luftrom