NEW YORK (Nettavisen): Det knytter seg for tiden stor spenning til hvem det er Joe Biden vil velge ut som sin visepresidentkandidat foran presidentvalget i USA i november.

I flere medier er spekulasjonen for lengst i gang, og man diskuterer både navn som Hillary Clinton og New York guvernøren Andrew Cuomo. Også Michelle Obama blir nevnt.

Men som Joe Biden selv sier i et intervju denne uken.

- Jeg ville tatt henne på sekundet. Hun er strålende. Hun vet hvor hun vil. Hun er en veldig fin kvinne og Obamas er gode venner av meg. Men jeg tror ikke hun har noe ønske om å bo i nærheten av Det hvite hus igjen, sier Biden til CBS-stasjonen KDKA

Nyhetsstudio: Presidentvalget 2020

Tre krav til den nye visepresidenten

USA-eksperten Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at de er tre krav som må stilles til den nye visepresidentkandidaten:

1. Han/hun må ikke gjøre skade på presidentkandidaten, slik Sarah Palin (2008) og Thomas Eagleton (1972) gjorde. Palin viste seg ukvalifisert og uskikket. Eagleton viste seg å ha vært alvorlig psykisk syk og måtte trekke seg.

2. Han/hun må være kvalifisert til å overta som president. Ni visepresidenter har fått opprykk da presidenten døde eller i Nixons tilfelle gikk av.

3. Han/hun må appellere politisk til viktige velgergrupper, i egenskap av politikk, etnisitet eller kjønn.

Les også: Hvorfor stiller Demokratene seg bak en muligens dement presidentkandidat?

- Visepresidenten er den eneste i utøvende gren presidenten ikke kan gi sparken. Kjemi og tillit er derfor viktig. Bare se på Latin-Amerika, hvor hele visepresident-embetet har blitt fjernet og reinstallert en rekke ganger, sier Mjelde til Nettavisen.

- En kvinne med minoritetsbakgrunn

USA-eksperten sier at det mest politisk logiske er at det blir en kvinne med minoritetsbakgrunn. Han trekker da frem disse tre kvinnene:

Kamala Harris, Catherine Cortez Masto og Stacey Abrams.

Kamala Harris (55) er senator i California og den eneste afroamerikanske kvinnen som var med i Demokratenes nominasjonskamp. Catherine Cortez Masto er senator fra Nevada og var den første latino-kvinnen som ble valgt inn i Senatet.

Les også: Joe Bidens podcast-gjest setter fart på ryktene

Stacey Abrams (46) er en svart kvinne som Biden tidligere har omtalt som «kvinnen som burde ha vært guvernør i Georgia».

- Stacey Abrams vil være et dristig valg. Hun er relativt uerfaren og gjør mye ut av seg. En visepresidentkandidat skal spille andrefiolin, og ikke stjele glansen fra presidentkandidaten, sier Mjelde.

Senator Elisabeth Warren er en annen kvinne som trekkes frem som visepresidentkandidat.

- Elisabeth Warren er toppkvalifisert, men uaktuell, etter min vurdering. Vi kan ikke ha to hvite personer over 70 år på topp, sier USA-eksperten.

Ikke gangbart med to hvite menn på topp

- Må det absolutt bli en kvinne? Hva taler for det og hva taler imot?

- Det som taler mot er at visepresidentkandidaten bør være den mest egnede, uansett kjønn. Mange vil mene New York-guvernør Andrew Cuomo er det sterkeste kortet i dag, sier Mjelde.

- Det som taler for, er politisk representativitet i demografisk forstand. Presidenten og visepresidenten bør reflektere landets velgersammensetning, med hensyn til kjønn eller etnisitet. Ellers kan mange velgere føle seg ikke representert i politikken.

- Det er ikke lenger gangbart med to hvite menn på topp, ikke på demokratisk side. Dette er ikke politisk korrekthet, men en helt sentral dimensjon ved konseptet politisk representasjon, sier USA-eksperten.

- Hvem ville president Donald Trump minst like å se havne opp som visepresidentkandidat?

- En som mobiliserer unge og minoriteter. Det er grupper med noe lav valgdeltakelse. Men historisk sett har visepresidentkandidaten lite å si for valgutfallet. Det er presidentkandidaten folk stemmer på. USA har enhetlig presidentembete, ikke et regjeringskollegium, sier Mjelde.

- Bombesikkert at det ikke blir Hillary

Et annet kjent navn som nevnes, er Hillary Clinton. Mjelde mener det er usannsynlig at Clinton endre opp som visepresidentkandidat.

- Biden ses allerede som en fortidens kandidat. Å velge Hillary ville være å se bakover ganger to

- Det er bombesikkert at det ikke blir Hillary. Hun fikk sin sjanse i 2016 og partiet ønsker at både hun og Bill Clinton holder seg så langt unna som mulig, sier Mjelde.

Les: Bill Clinton i sjokkerende ny dokumentar: - Derfor hadde jeg sex med Monica Lewinsky

Om Joe Biden skulle vinne i november, vil han med sine 77 år bli den eldste presidenten som noensinne er valgt. Det er heller ikke usannsynlig at Biden bare vil sitte en periode og ikke gå for gjenvalgt om han blir valgt til president i november.

- Jeg tror han er klar over at han trolig velger ut den neste presidenten. Jeg tror også at folk er mer oppmerksomme på det, sier den demokratiske strategen James Carville til New York Post.

Avisen presenterte nylig odds på hvem man tror blir Bidens nye visepresidentkandidat, men heller ikke der var det så mye tro på Hillary Clinton ville bli valgt.

- Hvis Biden vil være helt sikker på at han taper, så bør han velge Hillary, sier en kilde til avisen.

De aktuelle kandidatene

Avisen har også presentert en liste over hvem de mener leder an kampen om visepresidentplassen. De har laget følgende rangering.

I ledelsen: Amy Klobuchar.

Utfordrerne: Kamala Harris, Gretchen Whitmer, Tammy Duckworth.

Longshots: Catherine Cortez Masto, Michelle Lujan Grisham, Stacey Abrams, Michelle Obama, Elizabeth Warren.
Sjanseløse: Hillary Clinton, Andrew Cuomo.

En ledende demokrat har også gitt avisen følgende odds på hvem de mener ligger best an.

• Amy Klobuchar 5 til 2

• Gretchen Whitmer 4 til 1

• Kamala Harris 9 til 1

• Tammy Duckworth 9 til 1

• Michelle Obama 15 til 1

• Elizabeth Warren 20 til 1

• Stacey Abrams 25 til 1

• Catherine Cortez Masto 25 til 1

• Michelle Lujan Grisham 33 til 1

• Hillary Clinton 100 til 1

• Andrew Cuomo 500 til 1