Gå til sidens hovedinnhold

Bombesikre på Jens

Valgets klare vinner blir statsminister Jens Stoltenberg, mener bookmakerne som lever av å satse penger på sine vurderinger.

Hos de internasjonale spillselskapene kan du gamble på alt, også hvem som blir ny statsminister i Norge etter valget.

For øyeblikket kan du satse 1000 kroner på Høyre-leder Erna Solberg, og dersom hun overtar regjeringsansvaret kan du se frem til å få 8000 kroner på konto.

Spillselskapene gir deg altså en åttedobling av pengene dersom Høyre-lederen inntar statsministerkontoret.

Litt famlende valgkampstart
- Alle disse endringene kan tilskrives at det ikke har vært i nærheten av noen avklaring rundt statsministerkandidat og felles plattform på borgerlig side, sier pressetalsmann Kjell Hanssen i spillselskapet Unibet til Nettavisen.

Hvilket parti er du mest enig med?Ta Nettavisens partitest her

- Til tross for at det ligger an til borgerlig flertall på Stortingen (akkurat som i mai) ser det mindre sannsynlig ut med noen borgerlig flertallsregjering, ei heller at en FrP+H regjering vil få særlig støtte fra sentrum. I tillegg blåser det en mild valgbris til fordel for venstresiden, med utsikter mot en bedret økonomi og en litt famlende valgkampstart for FrP, tror Hanssen.

Sikre på Stoltenberg
Slik vurderer Unibet akkurat nå de ulike statsministerkandidatene (jo lavere odds, desto sikrere er de på utfallet):

Jens Stoltenberg - Nedjustert fra 1,65 til 1,40

Siv Jensen - Oppjustert fra 3,00 til 4,00

Erna Solberg - Oppjustert fra 7,00 til 8,00

Arbeiderpartiet blir størst
Spillselskapet vurderer også hvilket parti som blir størst, og der er man enda sikrere. Med 1,06 i odds får man ikke så mye mer enn innsatsen tilbake dersom Arbeiderpartiet blir størst. Her er Unibet helt på linje med de aller fleste meningsmålingene.

Ap er nedjustert fra 1,45 i odds, mens man har mistet troen på at Fremskrittspartiet kan få en valgvind som blåser Siv Jensens parti forbi. Tidligere i sommer fikk man 2,55 i odds på Frp som største parti. Nå er oddsen oppjustert til 7,5. Har man virkelig tro på en massiv Frp-spurt, kan man altså tjene godt med penger dersom spillselskapet tar feil.

- FrP klarte bare i beskjeden grad å «kuppe» sommerdebatten med sine utspill, og har kommet litt skjevt ut i selve valgkampen. Rimi-Hagens utspill bidro heller ikke til å vinne mange nye velgere. AP har på sin side vunnet frem med sitt budskap, som i stor grad har vært «du vet hva du får med oss, men ikke med de andre». Det må et politisk jordskjelv til om ikke AP skal bli største parti slik det ser ut nå. Den siste måneden har vi knapt fått spill på FrP som største parti, til tross for stadig høyere odds. Spillerne levner ingen tvil, sier Kjell Hanssen i Unibet.

Borgerlig seier
På et punkt går derimot spillselskapet imot de rødgrønne: Unibet spår borgerlig flertall og har fått økt tro på det de siste ukene.

At de fire borgerlige partiene blir større enn de tre rødgrønne, reflekteres av oddsene.

Borgerlig blokk størst er nedjustert til 1,5, mens du får 2,4 ganger innsatsen hvis de rødgrønne blir størst.

Spillerne har fordelt seg omtrent likt, noe som tyder på at folk som satser penger på valget har omtrent samme syn som de som setter oddsene for spillselskapet.

Enkeltpartier
Dersom Unibet og spillerne får rett, har sjansene økt for at Arbeiderpartiet får over 32,5 oppslutning. - Det reflekterer en god start på valgkampen, mener Kjell Hansen.

Også Høyre har en valgvind, og stadig flere spillere tror partiet vil krype over 13,5 prosent.

Derimot har spillerne mistet troen på et brakvalg for Fremskrittspartiet. Man kan satse på om partiet får over eller under 26,5 prosents oppslutning.

- Fortsatt ventes det et meget bra valg historisk sett, men endel rot i inngangen av valgkampen har ført til mindre tro på et realt brakvalg. Her har spillerne vært mer pessimistiske enn oss, altså er klart flertall av spill på Under, sier pressetalsmann Kjell Hanssen i Unibet.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken