RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bombet Gaddafis hjemby

Foto: Ap (Ap)
Sist oppdatert:
De internasjonale styrkene har bombet Muammar al-Gaddafis hjemby Sirte.

Nyhetsbyrået AFP melder om ni eksplosjoner i Sirte. Dette er første gangen at hjembyen til den libyske lederen blir bombet av koalisjonsstyrkene under den internasjonale aksjonen i Libya.

I tillegg skal opprørerne ha tatt kontrollen i byen ved 23.30-tiden søndag lokal tid, opplyser talsmann Shamsi Abdul Molah for Nasjonalrådet. Men dette er ikke offisielt bekreftet.

- Byen var forsvarsløs. De hadde ingen problemer med å komme seg inn i byen. De møtte ingen motstand, sier Al Jazeeras journalist i Benghazi, Sue Turton.

Dette utløste stor feiring i opposisjonens høyborg Benghazi.

Strategisk by
Sirte er en strategisk by som ligger langs kysten midt mellom det opposisjonskontrollerte Øst-Libya og Vest-Libya som kontrolleres av Gaddafi.

Byen var en viktig høyborg for Gaddafi-tilhengerne. En journalist fra Reuters hevder imidlertid at byen Sirte fortsatt er i Gaddafis hender.

Opprørerne har brukt de internasjonale bombeangrepene til sin fordel ved å rykke framover mot flere av landets viktige oljedistrikter og gjenerobret flere byer.

Det er også meldt om eksplosjoner i hovedstaden Tripoli etter mørkets frembrudd søndag.

Opprørerne forsøker nå å presse seg fram mot Tripoli, hvor det er ventet et blodig slag.

Nato tar over
Nato-landene ble søndag enige om å ta over kommandoen over alle internasjonale militæroperasjoner i Libya, skriver Reuters.

- Nato tar over alle deler av FNs resolusjon for å beskytte sivile og sivilbefolkede områder, som trues av angrep fra Gaddafis regime, sier en talsmann etter et møte i alliansen.

En ikke navngitt diplomat fra et medlemsland sa at dette innebærer at Nato nå har full kontroll, etter en uke med forhandlinger om kommandoen.

- Alt vil nå være under Nato, sier han.

Tidligere hadde Nato ansvaret for håndhevelsen av våpenembargo og flyforbudssonen. Disse oppdragene utvides. I tillegg vil de nå også styre operasjoner som skal beskytte libyerne, inkludert bakkeangrep. Det skriver Al Jazeera.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere