Gå til sidens hovedinnhold

- Bombet sivile de selv hadde plassert der

Israelske styrker skal ifølge FN ha plassert sivile i et hus i Gaza, og deretter bombet det.

«Den 4. januar evakuerte israelske fotsoldater om lag 110 sivile palestinere til et bolighus . De fikk beskjed om å holde seg innendørs. 24 timer senere bombet isralelske styrker huset gjentatte ganger, og drepte om lag 30 personer»

Det skriver FNs kontor for humanitær samordning (OCHA) i en rapport fredag. Hendelsene i Zeitun er ifølge rapporten basert på flere vitnebeskrivelser.

Døde ved ankomst

«De som overlevde og var i stand til det, gikk de to kilometrene til Salah Ed Din før de ble transportert til sykehuset i sivile biler. Tre av barna, hvorav den yngste bare var fem måneder gammel, døde ved ankomst til sykehuset», skriver de videre.

- Dette var ikke et målrettet angrep på bygningen. Den israelske hæren er heller ikke kjent med at det skal ha blitt evakuert mennesker inn i denne bygningen, sier en talsperson for den israelske hæren (IDF) til Nettavisen.

Han kan imidlertid ikke verken bekrefte eller avkrefte om bygningen ble bombet av israelerne.

Amputerte hånden

Ifølge den norske legen Mads Gilbert skal det ha kommet inn flere barn etter angrepet i Zeitun, blant annet 9 måneder gamle Joumana Zamoni. Ifølge Gilbert ble faren, bestefaren og bestemoren drept i det samme angrepet.

- Hun måtte amputere venstre hånd på grunn av et komplisert brudd, skriver han i sin dagbok fra Gaza.

Joumana Zamoni var bare ett av mange barn som kom inn på sykehuset etter dette angrepet.

- Menneskeskjold

Talspersonen for den israelske hæren sier til Nettavisen at Hamas har selv skyld i at så mange sivile blir såret og drept.

- De sender raketter fra skoler og bolighus, og gjør derfor den sivile befolkningen til menneskeskjold. Personlig er jeg veldig lei meg for at sivile må lide, men Israel har rett til å forsvare seg når de blir angrepet av terrorister, sier han.

Anklagene blir ifølge nyhetsbyrået AFP etterforsket. Det samme gjør anklagene om at sivile har blitt skutt på, og at israelske styrker skal ha unnlatt å hjelpe sårede sivile.

Over 700 døde

Ifølge FN har palestinerne avfyrt flere hundre raketter mot Israel i den rapporterte perioden, som er fra 1. - 8. januar.

Minst 800 mennesker er drept og 3.330 såret etter at militæroffensiven startet 27. desember, ifølge Muawiya Hassanein, leder for redningstjenesten på Gazastripen.

Tre israelske sivile har blitt drept og om lag 50 såret. Åtte israelske soldater har blitt drept i krigen. Fire av disse ble drept av sine egne den 5. januar. Om lag 80 israelske soldater har blitt såret.

FN-resolusjon

FN fremsette torsdag en resolusjon med krav om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen, deretter en israelsk tilbaketrekning fra området. USA stilte seg imidlertid ikke helhjertet bak resolusjonen og avsto derfor fra å stemme.

De 14 andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen som krever en umiddelbar stans i krigshandlingene på Gazastripen og deretter full israelsk tilbaketrekning fra området.

Fortsetter kampene

Statsminister Ehud Olmert sa imidlertid fredag ettermiddag at den israelske hæren ville forstette sine kamphandlinger på Gazastripen.

- Israel har aldri latt ytre krefter påvirke deres rett til å forsvare sine innbyggere. Den israelske hæren vil forsvare israelske borgere og vil fortsette krigføringen etter planen, sier Olmert.

Han sier videre at rakettene som ble avfyrt fra Gaza fredag morgen «beviser at en FN-resolusjon ikke fungerer og at det ikke vil bli overholdt av de morderiske palestinske organisasjonene».