Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bombetrussel mot flere ambassader i Norden

TRUSLER: Den svenske ambassaden i Oslo skal være en av flere ambassader som er utsatt for bombetrussel. Norges ambassade i Kina skal også ha blitt nevnt i mailen med bombetruslene.
TRUSLER: Den svenske ambassaden i Oslo skal være en av flere ambassader som er utsatt for bombetrussel. Norges ambassade i Kina skal også ha blitt nevnt i mailen med bombetruslene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
PST: – Vi er kjent med meldingen, sier seniorrådgiver Martin Bernsen til Nettavisen. Norsk ambassade skal også være truet.

Det er den svenske avisen Expressen som melder om bombetruslene.

Blant ambassadene som skal være nevnt i bombetruslene er den spanske ambassaden i Stockholm og den svenske ambassaden i Oslo.

Her kan du tipse Nettavisens journalist.

«Vi har satt ett tonn med sprengstoff på en av adressene», skriver avsenderen av flere e-poster, ifølge Expressen.

Dagbladet: – Norsk ambassade truet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er svært sparsommelig med opplysninger, men bekrefter at de er kjent med truslene.

– PST er kjent med meldingen, men vi har ingen kommentar utover det, skriver seniorrådgiver Martin Bernsen i en SMS til Nettavisen.

Oslo politidistrikt er også informert om truslene.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått informasjon om at en rekke nyhetsbyråer skal ha mottatt en mail med en trussel mot seks ambassader rundt om i verden, en av dem skal være den svenske ambassaden i Oslo, sier etterforsker ved krimvakten Anders Johnsrud til Nettavisen.

Ambassader rundt om i Europa skal også være truet, i tillegg skal én ambassade i Kina være utsatt for trusler. Ifølge Dagbladet skal det være den norske ambassaden som skal ha mottatt trusler i Kina.

– Sånn jeg forstår det dreier det seg om den tyske ambassaden i Russland, den russiske ambassaden i Spania, den spanske ambassaden i Sverige, den svenske ambassaden i Norge, den norske ambassaden i Kina og den kinesiske ambassaden i Tyskland, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling til Dagbladet.

Johnsrud forteller også at politiet i Oslo har vurdert trusselen som «uspesifikk», altså at de blant annet ikke knytter den opp mot en spesiell tid.

Krimvakten i Oslo har også opprettet en undersøkelsessak.

– De som trenger å vite om trusselen i politiet har blitt varslet om den. hvilke operative tiltakt som gjøres har jeg ikke oversikt over, avslutter Johnsrud.

Tar truslene seriøst

Truslene skal være skrevet på dårlig engelske, og etterretningsorganisasjoner i USA og Storbritannia blir fordømt.

Sikkerhetstjenesten i Sverige, Säpo, tar trusselen på største alvor.

– Du må ta alle trusler på alvor, sier Fredrik Mildere fra Sapo pressetjeneste til Expressen.

Utenriksdepartementet (UD) er ordknappe:

– UD er kjent med trusselen og følger våre normale rutiner for slike situasjoner, sier pressevakt Astrid Sehl til Nettavisen.

Senere på kvelden avdramatiserte Oslo politidistrikt situasjonen.

– Vurderingsgruppen vår har vurdert trusselen til å være uspesifikk, og det betyr at vi oppretter en sak og følger opp trusselen. Dessuten gjør vi nødvendige kontakter med forskjellige instanser som det er naturlig å varsle. Vi ser ingen grunn til å dramatisere dette, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er ukjent hvem som står bak truslene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!