RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bommet på dollaren men beholder troen

Sist oppdatert:
Guru-investor Warren Buffett og investeringsbankene UBS, Deutsche Bank og Citigroup bommet fullstendig på dollarsynet sitt i 2005, men beholder troen for 2006. Sjekk forventningene her
(Korrigert siste avsnitt)

I fjor var den store nyheten at Warren Buffett, den kjente investoren som leder investeringsselskapet Berkshire Hathaway, dundret til en sikkelig shortposisjon i dollaren. Han forventet, som så mange andre, at dollaren ville falle kraftig. Men så skjedde ikke.

Fasiten etter et år med posisjonen er et tap på nærmere en milliard dollar, skriver Bloomberg News. Også investeringsbankene UBS, Deutsche Bank og Citigroup forventer kraftig dollarfall, og forventet at dollaren ville falle til så lavt som 1,40 dollar per euro. I stedet steg den grønne ankervalutaen med 14,4 prosent.

Hovedskylden for at dollaren gikk feil vei for bankene, og Buffett, var at de fokuserte på det voksende handelsunderskuddet mens markedet begynte å fokusere på rentegapet som ble skapt da den amerikanske sentralbanken sendte rentene kraftig opp i løpet av året.

Står på sitt

Men selv om prognosene for dollaren slo feil i år, forventer de overnevnte investeringsbankene, og Buffett, at dollaren vil svekkes til neste år.

Bankin Chadha, som leder makroanalysen til Deutsche Banks avdeling i New York, forventer at dollaren skal falle til 1,27 dollar mot euroen innen utgangen av neste år. UBS forventer et falt til 1,30 dollar per euro mens Citibank forventer en nedgang til 1,36 dollar per euro.

Og disse er ikke hvem som helst. Ifølge tidsskriftet Euromoney har de tre bankene til sammen 37,1 prosent av valutamarkedet, der det handles for 1,9 billioner dollar dagen.

I morgentimene fredag, den siste dagen for valutamarkedet før 2006, handles en dollar til 0,84 euro. En euro koster 8,0183 kroner, mens en dollar koster 6,748 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere