RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bommet på Yaras valutaeksponering(Ny)

Sist oppdatert:
Gjødselkonsernet Yara innfridde på driften i første kvartal, men bunnlinjen ble svakere enn ventet. Analytikerne bommet voldsomt på konsernets valutaeksponering
Nytt: Mer rundt resultat før skatt

Yara omsatte i første kvartal for 10.895 millioner kroner, mens analytikerne hadde ventet 11.195 millioner kroner. Det ga et driftsresultat på 1.003 millioner kroner, som var omtrent som ventet av analytikerne. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans ventet analytiker pluss 1.019 millioner kroner.

Den store analytikerbommen kom på valutasiden, og medført at de hadde lagt seg altfor lavt på resultat før skatt. Yara kan vise til et meget hyggelig overskudd på 1.347 millioner kroner, mens analytiker hadde ventet 1,085 millioner kroner.

Valutabom og svak bunnlinje

Hovedforklaring skyldes at Yara i motsetning til hva en del analytikerne trodde har valgt å finansiere mye av gjelden i kroner, mens deler av analytikerne hadde forventet at en stor eksponering i dollar ville gi tap.

Totalt sett kan de se ut til at Yara skuffet på bunnlinjen når det korrigeres for valutagevinstene. Blant annet ble inntektene fra tilknyttede selskapet på 147 millioner kroner, mens det var ventet 207 millioner.

Yara hadde agiogevinster på 279 millioner kroner i første kvartal, mens de av analytiker som hadde tatt inn valutatap, ventet mellom 130 og 200 millioner i tap. Det er i hovedsak konsernets posisjoner i euro som har gitt urealiserte valutagevinster

- Det er en fornøyelse å presentere Yaras første kvartalsresultat etter utskillelsen fra Norsk Hydro, også fordi dette kvartalet har gitt et av de beste kvartalsresultatene i virksomhetens 99-årige historie, sier konsernsjef Thorleif Enger i Yara International i en kommentar.

Sterke gjødselpriser

Foruten de store valutagevinstene så har første kvartal vært preget av historisk høye priser på gjødsel. Spesielt gjelder det nitrogenbaserte gjødsler, hvor Yara har en dominerende posisjon.

Eksempelvis lå gjennomsnittsprisen for prillet urea (fob Persiske Gulf) gjennom hele kvartalet nesten 30 prosent over det historiske gjennomsnitt på 133 dollar per tonn.

Også prisene på ammoniakk har vært på historiske høye nivåer i kvartalet.

- Etterspørselen i Europa har vært som ventet, men noe lavere enn i første kvartal 2003 siden mange kunder fremskyndet sine innkjøp til fjerde kvartal 2003, skriver Yara.

Forbedringen på 744 millioner kroner i EBITDA-margin skyldtes det sterke gjødselmarkedet og generelt høye priser på gjødselprodukter og ammoniakk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere