BERGEN (Nettavisen): Nykommeren i Bergen-politikken, Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), rykker inn i bystyret med en stor delegasjon, men ikke så stor som leder Trym Aafløy og hans gjeng lenge øynet håp om på partiets valgvake. De første tallene antydet 18 prosent oppslutning og 13 mandater, og et øyeblikk øynet de også håp om 14, men dagen derpå viste tallene 11 mandater for protestlista.

- Nei, 11 var jo flott», sier Aafløy til Nettavisen tirsdag morgen og avviser at han er skuffet.

Men FNB kan ende uten innflytelse når blokkene dannes. Arbeiderpartiets Roger Valhammer ser ut til å kunne fortsette som byrådsleder i Bergen med støtte fra MDG, SV, KrF, Venstre og enten Rødt eller Senterpartiet, melder NTB.

Sjekk de siste tallene på Nettavisens resultatside

Bergen-tallene viser en oppslutning på 16,8 prosent for FNB (11 mandater). Samtidig viser tallene for Høyre 20,2 prosent (14 mandater) og 19,8 for Ap (13 mandater), partiet som sitter med byrådslederen. SV får 8,3 prosent (6 mandater). Senterpartiet vokser i Bergen og får 5,3 prosent (4 mandater). MDG oppnår 9,9 prosent i Bergen (7 mandater).

- Oslo er et annet land

I Oslo kunne MDG juble for en tilsvarende oppslutning som FNB i Bergen, og den grønne jubelen gikk ikke upåaktet hen i Bergen. På spørsmål om hva han tenker om MDG-byråd Lan Marie Berg som igjen proklamerte at hun «elsker bompenger», sa Aafløy dette til Nettavisen.

- Oslo er et annet land.

Han begrunnet det slik:

- Du må huske på at flatemålet i Bergen er nesten dobbelt så stort som i Oslo, og så har vi bare 40 av innbyggertallet. Behovene her er helt annerledes enn i Oslo.

Spenning om mandat

Folkeaksjonen nei til mer bompenger seiler fra ingenting og rett inn i bystyret i Bergen og fylkestinget i Vestland.

En stund så det lyst ut for Aafløy og hans medspillere. Rett før klokka 23 mandag kom det Bergen-tall som løftet stemningen på valgvaken:

- Nå er vi oppe og lukter på det 14. mandatet, folkens, ropte Aafløy til stor jubel.

Men Aafløy understreket selv at mandatfordelingen langt fra var avgjort. FNB var på det tidspunktet inne med 13 representanter og kjempet med MDG om det siste mandatet, mens Høyre og Ap så ut til å kapre 14 hver.

- Vi kan godt tenke oss et mandat til

Mens det kokte på valgkvelden, spurte Nettavisen om hvordan FNB vil utnytte sin nyervervede byrådsmakt:

- Når vi sitter i bystyret vil vi kunne samarbeide med andre fra sak til sak. Om det blir en flertallskonstellasjon blir det en ekstra ting. Det kan vi ikke forutsette, svarte Aafløy.

- Kanskje blir Senterpartiet en joker, kanskje får dere et ord med i laget. Hvilken konstellasjon vil dere foretrekke:

- Vi må nok til sentrum/høyre på en eller annen måte.

Da FNB-tallene pekte mot 18 prosent og 13 mandater, sa Aafløy dette til Nettavisen:

- Vi vil alltid ha litegrann mer. Vi kan godt tenke oss et mandat til. Det hadde vært kjekt. Vi håper, sa Aafløy rett før klokka 23.

I nye Vestland fylke, som er navnet på fusjonen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane, får bompengepartiet - også der med Aafløy som listetopp - 9 prosent av stemmene og seks mandater. Ap er fortsatt størst, men faller kraftig.

FNB hadde åpenbart mobilisert godt blant forhåndsvelgere, og jubelen sto i taket da de første tallene kom. De viste hele 18 prosent oppslutning. Dermed var de nesten på høyde med Ap (19,3 prosent med forhåndsstemmene) og med like mange mandater, 13. Forhåndsstemmene plasserte Høyre på 19,9 prosent og med 14 mandater i bystyret.

Se valgresultater på Nettavisens valgside

«Formidabelt», «Nesten over forventning», var noen av ordene listetopp og partileder Aafløy brukte da han ble spurt ut av pressekorpset om disse første tallene. Mange medier hadde tatt turen til First Hotel og partiets valgvake.

Les også: Her står bergenserne i kø for å stemme - måtte hente flere avlukker

- Jeg synes dette er litt voldsomt, jeg synes jo det, sier Aafløy til Nettavisen om medieoppmerksomheten.

Aafløy og hans parti skapte lenge spenning om politiske konstellasjoner i Bergen, der Arbeiderpartiets Roger Valhammer har byrådsmakten og blir forsøkt utfordret av Høyres Harald Victor Hove.

Les også: Nettavisens valgstudio: Følg valget direkte i hele landet

Forberedt på en lang natt

På sitt mest optimistiske tidlig i valgkampen antydet Aafløy overfor Nettavisen 30 prosent oppslutning. Det var da han hadde meningsmålinger på 25 prosent i ryggen. Selv om tallene var godt unna dette på valgkvelden, virket Aafløy godt fornøyd da prognosen tikket inn klokka 21. Hans mantra har vært at FNB allerede har skapt endringer i Bergen-politikken ved å tvinge de andre partiene til å tenke gjennom sin bompengepolitikk.

Aafløy var forberedt på at prognosene vil endre seg utover kvelden og sa til Nettavisen at han var forberedt på en lang natt:

- Jeg skal ingen steder, uttalte han.

Valhammer: - Håper på fortsatt byrådsmakt

- Det som er positivt er at vi ser ut til å løfte oss i forhold til de siste målingene, og vi håper på fortsatt Ap-ledet byråd, uttalte Bergens byrådsleder Roger Valhammer til NRK på valgkvelden.

- FNB ønsker en helt annen retning for Bergen. Vi vil framover, sier Valhammer som på direkte spørsmål fra NRK ikke ville utelukke at stridsspørsmålet om å legge Bybanen over Bryggen er noe det kan forhandles om.

Valhammer kan foreløpig glede seg over at Senterpartiet, som kan bli en joker i Bergen, sier at de først vil samtale med Valhammers fløy. Disse samtalene startet tirsdag.

På Høyres valgvake i Bergen fikk de først se 19,9 prosent lyse fra storskjermen med forhåndsstemmene. Med 100 prosent av stemmene talt opp var tallet 20,2 prosent. Statsråd Monica Mæland var på valgvake i hjembyen og sa dette til BA da forhåndsstemmene var talt opp:

– Vi fryktet at vi ikke kom til å se 20-tallet. Men med et så stort FNB, må vi rett og slett være fornøyd med å være størst i Bergen. Uansett hvem som nå får oppdraget med å lage byråd, så blir det veldig krevende.