Gå til sidens hovedinnhold

Bonde dømt for innførsel av mårhund og vaskebjørn

Kristiansand (NTB): Kristiansand tingrett har dømt en bonde for ulovlig innførsel av mårhund og flere andre arter. Dommen på ett år og tre måneders fengsel gjelder også bedrageri knyttet til rovdyrerstatning.

Sauebonden holdt fire mårhunder, fire vaskebjørner, tre nesebjørner og to chip munks på gården og lot dem yngle, opplyser Økokrim, som bisto påtalemyndigheten i Agder da saken gikk for retten. Økokrim skriver i en pressemelding at mårhunden er en farlig smittebærer, som kan spre blant annet rabies og parasitter, og at den er blitt et stort problem i Finland.

En vaskebjørn rømte fra gården, og Økokrim frykter at vaskebjørnene og mårhundene kan gjøre stor skade dersom de slipper ut i norsk natur.

Bonden er også dømt for inhuman jakt på rådyr og for grovt bedrageri av erstatningsordningen for rovviltskader. Økokrim opplyser ikke hvor store beløp det er snakk om.

Alle de ulovlig innførte dyrene ble avlivet. Mårhundene og vaskebjørnene ble også obdusert, og det ble oppdaget at vaskebjørnene var infisert av en hardfør parasitt som ikke tidligere er påvist i Norge. Parasitten kan smitte vider til andre dyr og til mennesker. (©NTB)

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai